Składniki:
4 płaty ciasta Filo ( Phyllo)
12 zielonych szparagów
30 g sera Feta, pokruszony
1 jajko
2 ząbki czosnku, pokrojone w bardzo drobną kostkę
olej (ja użyłam olej awkodo)
1 łyżka soku z cytryny
60 ml śmietanki słodkiej 18%
1 łyżka posiekanego koperku
1/4 łyżeczki soli i czarnego pieprzu i kolorowego
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik na 175 stopni. Blaszkę na muffiny skrop dobrze olejem. Odłam lub odkrój zdrewniałe końcówki szparagów, pokrój je na 2.5 cm kawałki. Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju i na średnim ogniu smaż szparagi i czosnek przez 2 minuty, następnie zmniejsz temperaturę, dodaj sok z cytryny i 2 łyżki wody. Przykryj pokrywką i duś kolejną 1 minutę. Wyjmij same szparagi na talerzyk i zachowaj czosnek z wytworzonym sosem na patelni.
Połóż 1 płat ciasta filo na blat kuchenny, posmaruj go olejem, na to nałóż drugi płat i tak samo zrób z dwoma pozostałymi. Pokrój płaty na 6 kwadratów. Każdy kwadrat włóż do otworu na muffinki. Do każdej miseczki włóż podsmażone szparagi (kilka główek zachowaj do położenia na wierzchu) i pokruszony ser feta. W misce wymieszaj razem rózgą kuchenną śmietankę, jajko, koperek, sól i pieprz oraz czosnek i sos pozostały ze smażenia szparagów. Miksturą wypełnij każdą miseczką z ciasta Filo (3.5 łyżki na każdą), na wierzch połóż zachowaną główkę szparaga. Piecz 20-25 minut do zezłocenia się ciasta filo (sprawdzaj, zależy od piekarnika) . Podawaj posypane kolorowym pieprzem. Smacznego
Leave a Reply