KUCHNIA

Młode pyrki w śmietanie z chrupiącą surówką z młodej kapusty

Smaki dzieciństwa, takie ziemniaki przygotowywała moja babcia 🙂 Obiad letni, pyszny, tani, szybki w wykonaniu…. z sezonowych warzyw, idealny na upalne dni 🙂

Składniki na Ziemniaki:
800 g młodych ziemniaków, większe pokrojone na cztery części
375 ml śmietany 35 %
1 łyżka masła
1 mały pęczek z każdego: natki pietruszki i szczypiorku, poszatkowane

Składniki na Surówkę:
1/2 główki młodej kapusty, poszatkowana
180 g pomidorków koktajlowych (ja użyłam czerwone i żółte, przekrojone na pół
1 duży ogórek gruntowy, ze skórką i pokrojony w półplastry
1 mały pęczek rzodkiewki, starta ma dużych oczkach tarki

Składniki na Dressing:
1 łyżka miodu
2 łyżki octu jabłkowego
1/3 szklanki oleju (ja użyłam olej awokado)
2 łyżki z każdego: poszatkjowanej natki pietruszki i szczypiorku
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:
Ziemniaki ugotuj w osolonej wodzie (1/2 łyżki). Odcedz.
Przełóż do garnka, w którym się gotowały. Wlej śmietanę, dodaj masło i zioła (natka pietruszki szczypiorek). Wymieszaj.
Gotuj chwilkę na średnim ogniu aż śmietanka zacznie się redukować (około 1-3 minuty. Odstaw.
W średniej miseczce połącz razem wszystkie składniki na Dressing (ja użyłam do mieszania małą rógę kuchenną).
W dużej misce wymieszaj razem posztkowaną drobno kapustę, rzodkiewkę, przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ogórki. Wlej Dressing i wymieszaj.
Nakładaj na talerz ziemniaki w śmietanie i obok surówkę z kapusty.
Smacznego ❤

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: