Poniższy przepis pochodzi z vloga HowJenDoesIt, który już Wam polecałam we wpisie o sprzątaniu. Muffinki szybko i łatwo się przygotowuje. Mogą być doskonałym uzupełnieniem drugiego śniadania do szkoły lub pracy, albo pyszną przekąską na piknik.
W przepisie jednostką miary jest cup. Swego czasu kupiłam sobie komplet takich miarek, bo często korzystam z amerykańskich i brytyjskich przepisów, ale dla tych, którzy nimi nie dysponują podaję przybliżoną objętość składników w mililitrach:
cup – 240 ml
½ cup – 120 ml
Co do samych muffinek to są tak pyszne, że zajada się nimi nawet nasz najmłodszy syn, który deklaruje, że nie lubi wiórków kokosowych.
Składniki na 24 muffinki:
2 ½ cup mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki soli
Podane wyżej składniki wymieszać w misce, a w osobnej zmiksować podane poniżej:
4 dojrzałe rozgniecione banany (używam do tego celu tłuczka do ziemniaków)
1 cup oleju kokosowego
1 ½ cup cukru (tym, którzy nie lubią zbyt słodkich deserów radzę zmniejszyć ilość cukru)
2 jajka
łyżeczka esencji waniliowej
1 cup wiórków kokosowych
Wykonanie:
Składniki suche i mokre łączymy razem, miksujemy i przekładamy do foremek na muffinki. Wierzch babeczek posypujemy wiórkami kokosowymi. Formę należy wyłożyć papilotkami, albo posmarować olejem kokosowym lub słonecznikowym, żeby babeczki nie przywarły. Piec 20 – 25 minut w temperaturze 190oC na złocisto-brązowy kolor.
Smacznego!
Leave a Reply