Ciasto kruche jak sama nazwa wskazuje bardzo się kruszy i jest przepyszne z owocami. W lecie korzystam najczęściej z owoców sezonowych: jagody, wiśnie, śliwki czasami nawet mieszam różne owoce . W zimie są to najczęściej jabłka i wtedy wychodzi klasyczna szarlotka. Zawsze w mojej spiżarni jest pulpa z jabłek, żeby szybko zrobić szarlotkę.
Składniki na ciasto:
- 2 jaja i 2 żółtka jaj
- 160 g cukru
- cukier wanilinowy (32 g)
- 30 g proszku do pieczenia
- 250 g masła
- 250 g margaryny
- 840 g mąki krupczarki
- cukier puder do posypania ciasta
- owoce
Przepis tradycyjny:
Wszystkie składniki zagniatamy razem. Należy jednak pamiętać, że masło, margaryna i jajka powinny być schłodzone.
Przepis dla posiadaczy TM
Ciasto wyrabiamy w dwóch identycznych porcjach. Jedna porcja idzie na spód, drugą przykrywamy owoce.
- Dodaj 1 żółtko +całe jajo i 80 g cukru oraz 1/2 cukru wanilinowego;
- Załóż motylek; ustaw TM na 2 min; temp 37°C; poz.4
- Dodaj po ok.125 g masła i margaryny o temp. pokojowej
- TM poz.4, 30s
- Dodaj 420 g mąki krupczatki
- 15 g proszku do pieczenia
- Wyrabiaj ciasto ok.1,5 min; poz.5
- Wyłóż ciasto na blaszce do pieczenia
- Ułóż owoce lub pulpę jabłkową na ciasto
- Przykryj owoce drugą warstwą ciasta wyrobionego powtórnie w TM
Pieczenie
Pieczemy 1 godzinę w temperaturze 200 stopni C.
Leave a Reply