KUCHNIA

Przepis na piernik staropolski i przyprawę

Początek listopada to czas, kiedy nastawiam ciasto na piernik świąteczny, dojrzewający.

Podzielę się sprawdzonym przepisem.

Ciasto najlepiej przygotować na 4- 6 tygodni, a upiec 5-7 dni przed świętami.

Składniki:

1 kg mąki

125 ml mleka

3 łyżeczki sody oczyszczonej

3 jajka

pól łyżeczki soli

2 torebki przyprawy do piernika( 40 g w torebce) albo 3- 4 czubate łyżki domowej ( zdecydowanie polecam domową- przyprawy do piernika( przepis podam poniżej)

500 g miodu naturalnego

1, 5 szklanki cukru( można dodać mniej)

250 g masła

Do przełożenia:  2 duże słoiki powideł śliwkowych

Wykonanie:

Miód, masło i cukier wkładam do garnka, powoli podgrzewam, czekam aż powoli się zagotuje,  mieszam, aby cukier rozpuścił się dokładnie.  Odstawiam do wystudzenia.

W lekko ciepłym mleku rozpuszczam sodę.

Mąkę przesiewam, dodaję sól, przyprawę do piernika – wszystko mieszam.

Do wystudzonej masy miodowej dodaję mąkę z przyprawą do piernika, mleko z sodą, jajka.

Ciasto dokładnie wyrabiam, jeśli to możliwe to drewnianą łyżką,  ale  gdy masa miodowa jest mocno zimna, to ciasto jest gęste na początku, więc trzeba zrobić to ręcznie. Po dokładnym połączeniu składników, ciasto jest rzadkie, lepkie, takie ma być, nie trzeba dosypywać dodatkowej mąki.

Tak przygotowane ciasto wkładam do szklanej miski,  którą zawijam dokładnie przezroczystą folią spożywczą i wstawiam do lodówki.  Można przechowywać je też w zimnym pomieszczeniu, wówczas nakryć ściereczką.

Ciasto można włożyć też do naczynia kamionkowego lub naczynia emaliowanego.

Nadszedł czas pieczenia piernika ( 5- 7 dni przed świętami)

Potrzebujemy dużą blachę o wymiarach  39 x 26 cm.

Wykładam blachę papierem do pieczenia.

Ciasto po przechowywaniu w zimnie będzie twarde, ale daje się rozwałkować.

Dzielę ciasto na 3 części, każdą rozwałkowuję na stolnicy posypanej mąką.  Będzie na początku ciężko, ale pod wpływem ciepła ciasto mięknie i daje się rozwałkować na placek o grubości ok.  pól centymetra.

Placek wkładam na blachę, wyrównuję i piekę  15-20 min. w tem. 170 stopni( piekarnik, grzałki  góra –dół ) można też z termoobiegiem. Uwaga : ciasto bardzo rośnie, podwaja swoją objętość.

Tak postępuję z każdym plackiem.

Po upieczeniu wyjmuję placek z blachy, zostawiam do wystudzenia.

Podgrzewam  powidła śliwkowe( ja mam własne, przygotowane jesienią ), daję dwa duże słoiki( poj. 1 litr). Ale można też przełożyć marmoladą albo innym dżemem lub masą według upodobania.

Blachę, w której piekłam piernikowe placki, wykładam papierem do pieczenia, następnie wkładam blat ciasta piernikowego, smaruję podgrzanymi powidłami, przykrywam drugim, znowu powidła i na to trzeci placek( góry nie smarujemy powidłami).

Teraz trzeba ciasto obciążyć, ja przykrywam górę ciasta papierem do pieczenia, na to deski do krojenia, na które układam np. kartony z mlekiem albo opakowania cukru( tak aby cały placek był równomiernie obciążony).  Zostawiam ciasto w chłodnym miejscu.

 Na 1-2 dni przed Wigilią ciasto polewam polewą czekoladową, posypuję orzechami laskowymi. Można też posypać orzechami włoskimi, migdałami albo ulubionymi bakaliami albo polać lukrem.

Można  też przekroić ciasto na trzy części i każdą z nich polać polewą, mamy wówczas trzy pierniki.

Ciasto jest bardzo aromatyczne, wilgotne, można je długo przechowywać i jest zawsze smaczne.

Przechowuję w chłodnym miejscu przykryte ściereczką.

Smacznego!

Domowa przyprawa do piernika:

Składniki:

50 g kory cynamonu

20 g suszonego imbiru

15 g goździków, całych( goździki najlepiej utłuc w moździerzu albo kupić zmielone)

15 g wyłuskanych ziaren kardamonu

10 g gałki muszkatołowej

10 g ziela angielskiego

10 g czarnego pieprzu( ja daję ok. 6 g)

5 g gwiazdek anyżu (mielimy całe gwiazdki), opcjonalnie

Uwaga: Można użyć też zmielonych już składników, które są łatwiej dostępne w sklepach .

Poszczególne składniki mielę w młynku do kawy, twardsze: anyż, korę cynamonu, anyż, gałkę rozbijam najpierw w moździerzu, potem mielę.

Wszystko łączę razem, dodatkowo ucieram jeszcze w moździerzu, aby dobrze rozetrzeć. Wsypuję do szczelnego pojemnika. Przyprawę należy chronić przed słońcem.

Przyprawa jest bardzo aromatyczna.

Na 1 kg mąki przeciętnie należy dawać około 3 – 4 łyżek przyprawy, w zależności od upodobań.

Tak przygotowaną przyprawę wykorzystuję do piernika oraz do ciasta na pierniczki.

*Przepis na piernik i przyprawę do piernika zaczerpnięty z bloga Moje wypieki.

O autorze

Danuta Kowalczyk

Lubi życie i spotkania z ludźmi. Marzy, mocno stojąc nogami na ziemi. Zachwyca się wschodami słońca i małymi cudami codzienności. Dużo czyta, ostatnio sporo pisze.
Jeśli kawa - to w filiżance, jak herbata - to zimowa. I do tego dobra czekolada…

Leave a Reply

%d bloggers like this: