Składniki na 1-2 porcje
1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej z pesto
1 szklanka natki pietruszki
1/2 małego grejpfruta
kilka listków cykorii (opcjonalnie)
kilka listków sałaty rzymskiej
1 łyżka siemienia lnianego
domowe pesto
Do dressingu
1/4 szklanki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno
2 łyżki soku z cytryny
1/3 utartego ząbka czosnku
1/3 łyżeczki utartego imbiru
szczypta soli
szczypta estragonu
szczypta ziół prowansalskich (opcjonalnie)
szczypta ksylitolu
Przygotowanie
Dodaj do słoiczka wszystkie składniki dressingu i zmiksuj. Dopraw w razie potrzeby.
Ugotowaną kaszę wymieszaj z pesto. Dodaj do słoika lub miseczki. Następnie włóż kawałki grejpfruta, listki cykorii oraz drobno pocięte liście sałaty rzymskiej. Fenkuł potnij w cienkie płatki. Jak wszystkie składniki będą w słoiku wlej delikatnie dressing i wymieszaj.
Upraż na suchej patelni nasionka siemienia lnianego i dodaj do sałatki.
Na zdrowie!
Leave a Reply