Można ją podawać w temperaturze pokojowej i na ciepło. Może występować jako danie obiadowo-kolacyjne. Świetnie sprawdza się również na spotkania czy przyjęcia przy grillu, czyli idealna na przyjęcia domowe i plenerowe.
Składniki:
200 g makaronu penne
500 g szparagów, pokrojone na 5 cm kawałki
1 szklanka pomidorków koktajlowych, przeciętych na połówki
1/2 czerwonej cebuli, pokrojona w piórka
Składniki na sos/dressing:
1/3 szklanki kwaśnej śmietany 14 %
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki oleju ( ja użyłam oliwę z oliwek)
1 – 2 łyżki natki pietruszki, drobno posiekana
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka startej skórki z cytryny
sól morska i pieprz do smaku
Dodatkowo do dekoracji:
Natka pietruszki
Skórka starta z cytryny
Wykonanie:
W osolonej wodzie (1/2 łyżki) ugotuj makaron, około 10 minut. Dodaj do niego pokrojone szparagi i gotuj kolejne 3 minuty. Odcedź makaron wraz ze szparagami. Włóż do dużej miski. Przestudź. Dodaj do przestudzonego makaronu cebulkę i pomidorki.
W małej misce wymieszaj rózgą kuchenną wszystkie składniki na sos/dressing. Wlej go do makaronu z warzywami, wymieszaj dokładnie. Podawaj w salaterce udekorowaną natką pietruszki i posypaną startą skórką z cytryny. Smacznego!
Notatka:
Świetna jest również jako lunch do pracy (można też podgrzać). Podgrzana lekko na drugi dzień jest pyszna i może służyć jako szybkie danie na obiad czy kolację.
Leave a Reply