Doskonała przekąska imprezowo-świąteczna, popularna w czasach mojej młodości. Robi się ją bardzo szybko, wobec tego stanowi super propozycję również na kolację. W moim domu przygotowuję ją na Boże Narodzenie lub na Sylwestra
Składniki:
6 filetów śledziowych Matias w oleju lub z beczki
4 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko obrane i pokrojone w kostkę
3 czubate łyżki groszku mrożonego lub konserwowego (ja używam mrożonego, lepiej smakuje i ładniej się prezentuje)
1/2 cebuli czerwonej, pokrojona w kostkę
2 średnie korniszony, pokrojone w kostkę
2 – 3 łyżki majonezu
2 – 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
1,5 łyżeczki musztardy Dijon lub delikatesowej
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Dodatkowo do dekoracji:
4 łyżeczki majonezu
1/2 łyżeczki pieprzu czerwonego w ziarnach
pieprz kolorowy
papryka słodka mielona
czerwona cebula
szczypiorek
natka pietruszki/koperek
Wykonanie:
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupek, a następnie przekrój na połówki. Groszek wrzuć do gotującej się wody i gotuj 1-2 minuty. Odcedź i odstaw na bok.
Śledzie odsącz z oleju, zalej zimną wodą i odstaw na około 2 godziny, żeby wymoczyły się z nadmiaru soli. Matiasy z beczki (nie w oleju) mocz nawet do 8 godzin, dwukrotnie wymieniając wodę. Śledzie osusz ręcznikiem papierowym, a następnie 4 filety przekrój wzdłuż na pół, tworząc podłużne paseczki.
Korniszony i cebulę pokrój w małą kostkę.
Do miseczki wrzucić pokrojone w kostkę pozostałe 2 filety śledzia, jabłko, korniszony, cebulę oraz groszek. Dodaj musztardę, majonez oraz sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku. Wymieszaj.
Tak przygotowaną sałatkę wyłóż płasko na półmisku lub indywidualnie na talerzyku. Każdą połówkę jajka owiń jednym paskiem (plasterkiem) śledzia, przekrojonym na pół i ułóż indywidualnie na sałatce na talerzyku lub półmisku. Dodatkowo na każdej połówce jajka zrób kleks z majonezu i oprósz delikatnie szczypiorkiem, słodką papryką mieloną i pieprzem kolorowym.
Całość ozdób ziarnami pieprzu czerwonego, koperkiem i/lub natką pietruszki.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply