Pyszna, soczysta, długo marynowana (kilka dni)!! Szynka dzięki temu dokładnie przejdzie aromatem przypraw i nie będzie sucha, przy czym również będzie świetnie kroić się na plastry i osiągnie piękny kolor.
Składniki:
1.2 – 1.5 kg mięsa od szynki wieprzowej
Składniki na marynatę:
1.5 litra wody
5 dużych ząbków czosnku (przecięte na pół)
6 ziaren jałowca
4 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
60 g soli peklowej
2 płaskie łyżeczki zwykłej soli
1/2 łyżeczki cukru
Składniki do natarcia mięsa:
2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżeczki majeranku
Wykonanie:
Do garnka wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj sól peklową, sól zwykłą i wymieszaj. Zalewę wystudź i razem z przyprawami wlej do szklanego naczynia. Do zimnej zalewy włóż mięso. Przykryj i włóż do lodówki na 7 dni. Raz dziennie mięso przewróć żeby się równo peklowało. Po tym czasie mięso wyjmij i osusz. Natrzyj majerankiem i czosnkiem. Zasznuruj szynkę nicią kuchenną na około i w poprzek. Przygotuj blaszkę do pieczenia lub brytfannę. Do rękawa do pieczenia przełóż przyprawy z marynaty i wlej około 1/3 szklanki marynaty. Mięso przełóż do rękawa i zwiąż oba końce spinkami. Zrób trzy nacięcia nożyczkami, aby para miała ujście. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° stopni Celsjusza przez 1.5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstaw do ostygnięcia, włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój na cienkie plastry.
Smacznego
Leave a Reply