KUCHNIA

Soczysta szynka

Pyszna, soczysta, długo marynowana (kilka dni)!! Szynka dzięki temu dokładnie przejdzie aromatem przypraw i nie będzie sucha, przy czym również będzie świetnie kroić się na plastry i osiągnie piękny kolor.

Składniki:

1.2 – 1.5 kg mięsa od szynki wieprzowej

Składniki na marynatę:

1.5 litra wody

5 dużych ząbków czosnku (przecięte na pół)

6 ziaren jałowca

4 liście laurowe

6 ziaren ziela angielskiego

60 g soli peklowej

2 płaskie łyżeczki zwykłej soli

1/2 łyżeczki cukru

Składniki do natarcia mięsa:

2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę

2 łyżeczki majeranku

Wykonanie:

Do garnka wlej wodę i dodaj wszystkie przyprawy, zagotuj. Zdejmij z ognia i dodaj sól peklową, sól zwykłą i wymieszaj. Zalewę wystudź i razem z przyprawami wlej do szklanego naczynia. Do zimnej zalewy włóż mięso. Przykryj i włóż do lodówki na 7 dni. Raz dziennie mięso przewróć żeby się równo peklowało. Po tym czasie mięso wyjmij i osusz. Natrzyj majerankiem i czosnkiem. Zasznuruj szynkę nicią kuchenną na około i w poprzek. Przygotuj blaszkę do pieczenia lub brytfannę. Do rękawa do pieczenia przełóż przyprawy z marynaty i wlej około 1/3 szklanki marynaty. Mięso przełóż do rękawa i zwiąż oba końce spinkami. Zrób trzy nacięcia nożyczkami, aby para miała ujście. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180° stopni Celsjusza przez 1.5 godziny. Po wyjęciu z piekarnika szynkę odstaw do ostygnięcia, włóż do lodówki. Przed podaniem pokrój na cienkie plastry.

Smacznego ❤️

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: