Wspaniały dodatek, do każdego deseru, do ciasta, a także do naleśników i lodów 🙂
Składniki:
500 g truskawek świeżych lub mrożonych
4 łyżki cukru
Sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wykonanie:
Truskawki, jeżeli są mrożone, to rozmroź w rondelku pod przykryciem, podgrzewając je przez około 10 minut na większym ogniu, od czasu do czasu zamieszaj. Jeżeli używasz świeżych truskawek, to pokrój je w drobną kostkę.
Zmiksuj truskawki blenderem. Połącz truskawki, ekstraktem z wanilii, cukier, i sok z cytryny i zagotuj na większym ogniu. Gotuj jeszcze przez kilka minut na średniej mocy palnika, aż sos bardziej zgęstnieje, mieszając sporadycznie, mniej więcej 10-12 minut lub do pożądanej konsystencji. Sos będzie nadal się zagęszczał podczas stygnięcia (gdyby sos wyszedł za gęsty, możesz rozrzedzić go odrobiną ciepłej wody). Pozostaw do całkowitego schłodzenia przed użyciem. Przechowuj w lodówce, jeśli nie użyjesz od razu.
Smacznego ❤️
Foto: Autorka
Leave a Reply