Kiedy kilka lat temu dostałam ten przepis od mojej fryzjerki i po raz pierwszy je zrobiłam zachwyciło smakiem i wyglądem moją rodzinkę. Dodatkowo, świetnie pasuje kolorystycznie do moich dekoracji świątecznych
W związku z tym postanowiłam, że oprócz innych ciast będzie ono gościć u nas każdego roku na świątecznym stole. Polecam je bardzo, bo jest naprawdę pyszne i łatwe do zrobienia
Składniki na biszkopt:
(blacha 23×33 cm)
4 jajka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki pszennej
1 i 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać po łyżce cukru, cały czas miksując. Dodać żółtka, zmiksować. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać szpatułką lub mikserem na najniższych obrotach. Przelać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC (termoobieg) przez ok. 20 minut. Wyjąć z piekarnika i delikatnie zdjąć z ciasta papier do pieczenia. Papier przełożyć ponownie do blachy, położyć na niego przestudzony biszkopt (dzięki temu później będzie łatwiej kroić ciasto i wyjąć z blachy). Jeśli biszkopt wyrośnie trochę nierówny, można odwrócić go do góry nogami i położyć na drewnianej desce, wtedy ładnie się wyrówna.
Składniki na warstwę z galaretką:
2 galaretki wiśniowe
2 szklanki wody
1 słoik dżemu z czarnej porzeczki
2 szklanki wody zagotować, rozpuścić galaretki, dokładnie wymieszać. Do nadal gorących galaretek dodać dżem i dokładnie wymieszać. Odstawić do schłodzenia. Tężejącą galaretkę wylać na upieczony biszkopt. Odstawić do lodówki, aby całość szybciej stężała.
Składniki na masę budyniową:
500 ml mleka
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
3 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
200 g miękkiego masła
Połowę mleka zagotować z cukrem i cukrem wanilinowym. Drugą połowę zmiksować blenderem z mąką pszenną i ziemniaczaną oraz żółtkami, a następnie dodać do gotującego się mleka. Zagotować, często mieszając, aż mas budyniowa zgęstnieje. Odstawić do przestudzenia, przykrywając folią spożywczą tak, aby dotykała powierzchni budyniu. Masło dokładnie utrzeć mikserem na jasny puch, a następnie łyżka po łyżce dodawać ostudzony budyń cały czas miksując. Przełożyć na przygotowany wcześniej biszkopt i stężałą galaretkę.
Składniki na bezę kokosowo-makową:
4 białka
1 szklanka cukru
1 szklanka suchego maku
1 szklanka wiórków kokosowych
Białka ubić na sztywną pianę, a następnie stopniowo dodawać cukier łyżka, po łyżce, cały czas miksując. Dodać mak i wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać silikonową łopatką na najniższych obrotach miksera. Przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku rozgrzanym do 180oC (termoobieg) przez 20 minut. Wyjąć, przestudzić i ułożyć na budyniowym kremie.
Składniki na polewę:
100 g czekolady gorzkiej
2 łyżki masła
2 łyżki mleka
Wszystkie składniki umieścić w metalowej misce i rozpuścić nad parą (w kąpieli wodnej) co jakiś czas mieszając. Przełożyć do woreczka cukierniczego (lub zwykłego foliowego z obciętym narożnikiem) z małą okrągłą końcówką. Udekorować ciasto.
Smacznego
Foto: Autorka
Leave a Reply