KUCHNIA

Świąteczne inspiracje. Pałki indycze w winnym sosie

Składniki:

2 pałki indyka
2 łyżki oleju rzepakowego
1 duża cebula, pokrojona w dużą kostkę
1 duża marchewka, pokrojona w dużą kostkę
2 łodygi selera naciowego, grubo pokrojone
2 ząbki czosnku, obrane i rozmiażdżone nożem, nie krojone
4 gałązki świeżego tymianku
2 gałązki świeżego rozmarynu
480 ml czerwonego wina
1 litr bulionu z kurczaka
3 liście laurowe
2 łyżki masła
1 łyżka mąki
1 łyżka posiekanego szczypiorku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Użyj patelni lub garnka, który będziesz mogła wstawić później do piekarnika. Nagrzej piekarnik do 135oC.
Pałki indycze obsyp solą i pieprzem z każdej strony.
Obsmażaj na patelni, na rozgrzanym oleju. Nie obracaj mięsa, dopóki nie będzie ładnie zabrązowione – zabierze to około 8 minut. Teraz obróć je na rugą stronę i smaż 5 minut (jeżeli będzie taka potrzeba to zmniejsz temperaturę smażenia). Przenieś mięso na talerz.
Na tej samej, rozgrzanej patelni usmaż cebulę, marchewkę, seler naciowy, zmiażdżony czosnek, gałązki tymianku i rozmarynu. Smaż mieszając często, maksymalnie przez 8 minut.
Dodaj wino i gotuj do zredukowania płynu do połowy, zajmie to około 5 minut.
Dodaj bulion i liście laurowe. Mięso połóż w garnku na warzywach.
Wstaw garnek do piekarnika i piecz bez przykrycia do momentu kiedy mięso będzie bardzo miękkie i w burgundowym kolorze, a sos zredukowany do połowy, co zajmie około 2 godzin. Po upieczeniu bardzo ostrożnie wyjmij mięso z garnka za pomocą szerokiej łopatki na talerz. Sos powstały z pieczenia przecedź do miski.
Zrób zasmażkę. Na patelni rozpuść masło, dodaj mąkę. Gdy osiągnie złocisty kolor (zajmie to około 2 minut) dodaj do niej powoli przecedzony wcześniej sos z pieczenia. Zagotuj. Dopraw solą i pieprzem.
Pałki podawaj z ziemniakami pure i z sosem w sosjerce.

SmacznegopastedGraphic.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: