Najsmaczniejszy moim zdaniem jest śledź z beczki, który marynujemy sami. Można go potem podać z różnymi sosami i na wiele sposobów. Ja na Wigilię podaję śledzika właśnie w takiej postaci, na tzw. pierzynce
Składniki:
500-700 g filetów śledzi solonych z beczki
3 cebule, pokrojone w plastry
kilka liści laurowych, pokruszonych na mniejsze kawałki
2-3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
3 szklanki Twojego ulubionego oleju
1/2 szklanki białego octu balsamicznego
2-3 łyżeczki pieprzu mielonego z kolendrą (lub zwykłego, jeżeli wolisz)
Wykonanie:
Solone filety śledziowe z beczki moczyć przez 5-8 godzin (można przez noc). Odcedzić, opłukać i następnie osuszyć na papierowym ręczniku. Pokroić na tzw. duże dzwonka. Posypać je tylko z jednej strony pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Na dnie słoiczka rozłożyć kilka krążków cebuli, posypać pokruszonym liściem laurowym. Na talerzyk wylać ocet balsamiczny i zamoczyć w nim każdy dzwonek śledzia, wcześniej oprószony pieprzem i zmielonym zielem angielskim. Ułożyć jedną warstwę dzwonków śledzia na krążkach cebuli i liścia laurowego . Czynność powtarzaj, aż dojdziesz do 3/4 wysokości słoiczka, wtedy zalej śledzie Twoim ulubionym olejem aż przykryje go całkowicie. Upewnij się, że olej dotarł do dna słoika, w tym celu kilka razy możesz go obrócić do „góry nogami”.
Te śledzie można przechowywać w lodówce do 1 miesiąca.
Sos do śledzia:
4 łyżki kwaśnej śmietany 12%
1 łyżka majonezu
1 mała cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
1 jabłko, obrane i pokrojone w bardzo drobną kostkę
1 ogórek kiszony lub korniszon, obrany i pokrojony w bardzo drobną kostkę
2 łyżki posiekanego świeżego koperku (lub według własnych preferencji)
sól i pieprz do smaku
Do dekoracji:
2 łyżki bazyliowego pesto
kilka ziaren czerwonego pieprzu
świeże listki kopru
cytryna
Wykonanie:
W misce, wymieszać razem śmietanę i majonez, dodać cebulę, jabłko, ogórek kiszony lub korniszon, koper, sól i pieprz.
Dobrze wszystkie składniki razem wymieszać.
Wyłożyć sos na dno talerza lub małego półmiska, na wierzchu ułożyć dzwonki śledzia. Środek śledzika polać wzdłuż sosem pesto, posypać ziarenkami czerwonego pieprzu i udekorować cytryną i świeżymi listkami koperku.
Smacznego
Foto: Autorka
Leave a Reply