Przepis na te ciasteczka liczy sobie co najmniej dwieście lat i tak samo jak dwa wieki temu jest tym, czego potrzebujesz, gdy niezapowiedziany gość wpadnie na kawę, albo gdy dzieci najdzie gwałtowna ochota na coś słodkiego.
Składniki (na 12 sztuk):
2 łyżki masła
2 łyżki brązowego cukru
1 jajko
½ szklanki mąki
szczypta soli
szczypta cynamonu
2 szczypty gałki muszkatołowej
łyżeczka kminku (opcjonalnie)
Wykonanie:
Nagrzać piekarnik do 220oC.
Masło rozetrzeć z cukrem, dodać dobrze ubite jajko, mąkę, sól, cynamon i gałkę muszkatołową. Ciekawi staroświeckiego smaku mogą dodać łyżeczkę kminku. Masę dobrze ubić. Nabrać niewielką, płaską łyżkę ciasta i nakładać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia w dużej odległości od siebie. Ciasteczka można posypać po wierzchu brązowym cukrem lub ozdobić orzechami włoskimi albo migdałami.
Uwaga! Ciasteczka pieką się bardzo szybko – w moim piekarniku są gotowe w góra 8 minut.
Uwaga nr 2! Według Margaret Potter bardzo dobrze smakują z sherry.
Przepis pochodzi z książki Margaret Yardley Potter „Kuchnia prababci”
Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska
Leave a Reply