KUCHNIA

Szybkie maślane ciasto z rabarbarem i migdałami

Dzisiaj piekłam prosty, bez wyszukanych dodatków, placek z rabarbarem. Wyszedł taki, jak lubię – mięciutki, pyszny. 
Przepis jest genialnie prosty, a ciasto chociaż wygląda skromnie, jest super smaczne. Polecam!

Składniki:

25 dkg masła w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru brązowego (można zastąpić białym)
1,5 szklanki mąki
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
40 dkg rabarbaru
4 – 5 łyżek płatków migdałowych lub pokrojonych w słupki – do posypania
2 łyżki czubate cukru brązowego (lub białego) – do posypania 
cukier puder –  do posypania

Wykonanie:

Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza.

Do miski włóż masło, dodaj cukier i utrzyj na puszystą masę. Cały czas ucierając dodawaj po jednym jajku. Następnie wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tortownicę o średnicy 24 cm posmaruj masłem i posyp tartą bułką. Przełóż ciasto do formy. Na wierzchu ułóż  pokrojony rabarbar, posyp cukrem i płatkami migdałowymi. Wstaw do piekarnika i piecz około 40-45 minut, aż ciasto ładnie się zarumieni na wierzchu. Po wystudzeniu można je jeszcze posypać cukrem pudrem. 

Smacznego!

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: