Składniki na spód ciasta:
300 g zwykłych ciasteczek miodowych lub owsianych, zmielonych w malakserze
1/4 szklanki orzechów pekan (jak nie możesz dostać, to mogą być orzechy włoskie), posiekanych i uprażonych na suchej patelni
90 g masła, rozpuszczonego
Warstwa z białej czekolady:
200 g białej czekolady
330 ml śmietanki 35%
2 łyżki żelatyny
Warstwa śmietankowo-truskawkowa:
250 g truskawek
250 ml śmietanki 35%
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
Warstwa truskawkowa:
galaretka truskawkowa
220 g truskawek
Dekoracja:
200 ml śmietanki 35%
kilka truskawek
mięta
Wykonanie spodu (ciasto):
Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza.
Zmiksuj na piasek ciasteczka w malakserze. W średniej misce wymieszaj razem zmiksowane ciasteczka, orzechy i rozpuszczone masło, aż uzyskasz konsystencję mokrego piasku. Przełóż do formy tortowej, mocno ugnieć dłonią. Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut. Wyciągnij i ostudź.
Warstwa z białą czekoladą:
100 ml śmietanki i pokruszoną czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Żelatynę wymieszaj z 1/4 szklanki zimnej wody, odstaw na kilka minut do napęcznienia, podgrzej (w mikrofalówce 20 sekund), a gdy się rozpuści połącz z białą czekoladą. Ostudź. 230 ml śmietanki ubij i cały czas miksując dolewaj ostudzoną białą czekoladę. Masę wylej na spód ciasteczkowy. Odstaw do lodówki do stężenia (30 – 40 minut)
Warstwa śmietankowo-truskawkowa:
Truskawki zmiksuj w malakserze na gładki mus. Żelatynę namocz w 1/4 szklanki zimnej wody, gdy napęcznieje podgrzej do rozpuszczenia (w mikrofalówce 20 sekund). Wymieszaj z truskawkami. Śmietankę ubij z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewaj mus truskawkowy. Masę wylej na stężoną warstwę z białej czekolady. Odstaw do lodówki do stężenia (30 – 40 minut).
Warstwa truskawkowa:
Zmiksuj na papkę truskawki w malakserze. Galaretkę rozpuść w 200 ml gorącej wody, wymieszaj ze zmiksowanymi truskawkami. Wylej na warstwę śmietankowo-truskawkową. Odstaw do lodówki do stężenia (minimum 1 godzina lub na całą noc). Przed podaniem torcik udekoruj śmietanką ubitą z cukrem pudrem oraz truskawkami i miętą.
Smacznego
Zdjęcia: Autorka
Leave a Reply