Cudowny, lekko cytrynowy i aromatycznie jagodowy smak lata zawarty w jednym cieście sernikowym – cóż za smaczna kombinacja!
Składniki na jagodowy sernik:
3/4 szklanki jagód (może być borówka amerykańska)
450 g serka Philadelphia – w temperaturze pokojowej
1/2 szklanki cukru
2 łyżki mąki
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (w buteleczce)
2 jajka + 1 żółtko – w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki kwaśnej śmietany
1/4 szklanki śmietany 35 %
Składniki na ciasto jagodowe:
(potrzebujesz 2 jednakowych foremek, na dwa ciasta)
2 szklanki mąki
1/4 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
85 g masła – w temperaturze pokojowej
1 szklanka cukru
2 jajka i 1 białko
1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego (w buteleczce)
2 łyżeczki startej skórki z cytryny
1/2 szklanki mleka
3 łyżki soku z cytryny
1,5 szklanki jagód, mogą być mrożone (jeżeli używasz zamrożonych to ich nie odmrażaj)
3 łyżeczki mąki do obtaczania jagód
Składniki na krem serowy:
340 g sera Philadelphia – w temperaturze pokojowej
230 g masła – w temperaturze pokojowej
1/4 łyżeczki soli
3 1/2 – 4 1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego (w buteleczce)
1 łyżka startej skórki z cytryny
Do dekoracji:
cytryna
jagody
Wykonanie sernika jagodowego:
Nagrzej piekarnik do 175 stopni Celsjusza. Okrągłą formę na sernik wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem pergaminowym. Owiń ją podwójną warstwą folii aluminiowej, żeby zabezpieczyć przed dostaniem się do ciasta wody, podczas pieczenia w naczyniu z wodą (kąpieli wodnej).
W mikserze/procesorze zmiksuj razem ser Philadelphia z jagodami. Przełóż do miski ,dodaj cukier i mąkę, zmiksuj dokładnie na gładką masę, dodaj ekstrakt z wanilii. Teraz zacznij dodawać kolejno jajka, jedno na raz. Nie miksuj za długo. Następnie wlej śmietany kwaśną i słodką. Wymieszaj dokładnie.
Ciasto wylej do formy sernikowej, którą musisz umieścić w większej blaszce do pieczenia ciasta lub innym pojemniku żaroodpornym, wypełnionym wodą do połowy blaszki z sernikiem, (i owiniętej szczelnie podwójną folią aluminiową). Piecz 40 – 45 minut. Wyjmij z pieca i ostudź. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc do kompletnego wystudzenia.
Wykonanie ciasta jagodowo-cytrynowego:
(Potrzebujesz 2 jednakowe foremki, na dwa ciasta)
Nagrzej piekarnik na 175 stopni Celsjusza. Okrągłą formę – ten sam rozmiar co na sernik – wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem pergaminowym.
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia i sól. W małej misce wymieszaj mleko i sok z cytryny i odstaw na chwile żeby się ścięło. Masło i cukier utrzyj na gładką masę (około 4 minuty). Wciąż ubijając dodawaj jajko, jedno na raz. Dodaj ekstrakt z wanilii i skórkę cytrynową. Wymieszaj. Teraz dodawaj po trochu (około 1/3 całości miski) mąkę i mleko na przemian. W małej miseczce obtaczaj jagody w mące i następnie dodaj je do ciasta. Delikatnie wymieszaj. Ciasto przełóż do dwóch jednakowych foremek. Piecz 30-35 minut. Wyjmij z piekarnika, przestudź około 15 minut i następnie wyjmij z foremek i pozwól, żeby ostygły kompletnie.
Wykonanie kremu serowego:
Masło i ser Philadelphia zmiksuj razem do połączenia się składników. Dodaj ekstrakt waniliowy, startą skórkę z cytryny i sól, wymieszaj. Teraz dodaj cukier puder i miksuj aż osiągniesz gładką konsystencję.
Składanie ciasta:
Pierwszą warstwą jest ciasto jagodowe, na nie nakładamy część kremu serowego. Następnie nakładamy sernik jagodowy, na niego następną część kremu serowego. Ostatnia, trzecia warstwa to znów ciasto jagodowe. Całość obłóż pozostałym kremem serowym i udekoruj plasterkami cytryny i jagodami.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply