Nie masz pomysłu na obiad? Zrób tę pyszną zapiekankę, doskonały obiad dla całej rodziny. Dość często się u mnie zdarza, że gdy z dnia poprzedniego zostaje makaron, powstaje zapiekanka. Uwielbiam zapiekanki za łatwość i prostotę przygotowania 🙂
Składniki:
250 g pieczarek, pokrojonych w plastry
1 puszka pomidorów krojonych
150 g makaronu kolanka (lub innego, każdy będzie dobry)
200 g mielonego mięsa wieprzowego
150 g sera cheddar, startego na dużych oczkach tarki
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
250 ml śmietany 35%
1 duże jajko
1/2 łyżeczki papryki wędzonej
1 łyżka suszonego oregano
1 łyżka suszonej bazylii
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżki oleju
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Makaron ugotuj w osolonej wodzie al dente (około 10 minut). Nagrzej piekarnik na 180 stopni Celsjusza. Naczynie żaroodporne wysmaruj 1 łyżką oleju. Przecedzony makaron ułóż równomiernie w przygotowanym naczyniu.
Na patelni rozgrzej pozostały olej. Podsmaż cebulę do momentu jej zeszklenia (około 3 minuty). Następnie dodaj mięso mielone i smaż, aż zrobi się sypkie. Dodaj pieczarki, przykryj pokrywką i całość duś 5-6 minut. Po tym czasie odkryj patelnię i smaż do momentu wyparowania nadmiaru wody.
Dodaj paprykę słodką, wędzoną, sól i pieprz do smaku i smaż 2-3 minuty.
Teraz dodaj pomidory, dopraw oregano, bazylią i całość wymieszaj. Smaż kolejne 3-4 minuty. Tak przygotowaną mieszankę, równomiernie ułóż na makaronie.
1/3 sera umieść w miseczce, do której wbij jajko oraz dodaj śmietanę. Całość wymieszaj (ja użyłam rózgę kuchenną). Mieszanką tą polej danie. Na wierzch wysyp resztę tartego sera. Danie wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (z termoobiegiem) na 25 – 30 minut.
Podawaj gorące, udekorowane natką pietruszki!
Smacznego 🙂
Notatka:
Zapiekanka odgrzana na drugi dzień jest również dobra.
Foto: Autorka
Leave a Reply