Sałatka jest tak zielona, że na sam jej widok nabieram na nią ochoty. Natomiast swój wyjątkowo atrakcyjny smak zawdzięcza sosowi. Jemy ją (także dzieci) na śniadanie, kolację i w zasadzie przy każdej nadarzającej się okazji. Jestem pewna, że w tym roku zagości i na Wielkanocnym stole.
Składniki:
małe opakowanie świeżego szpinaku
1 dojrzałe awokado
świeżo starty parmezan
Sos:
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka musztardy sarepskiej
1 łyżeczka octu balsamicznego/lub octu winnego/lub soku z cytryny
zmiażdżony ząbek czosnku
nie więcej niż 1/2 szklanki oliwy
Wszystkie składniki sosu dokładnie zmieszać. Wymyty i osączony z wody szpinak i obrane oraz pokrojone w kostkę awokado włożyć do miski, polać sosem, posypać parmezanem i wymieszać.
Z racji na dużą zawartość szczawianów warto szpinak zastępować rukolą, jeżeli apetyt na zieloną sałatkę bierze nas zbyt często 😉
[…] Można też skorzystać z przepisu na przepyszny słodko-ostry sos będący dodatkiem do zielonej sałatki, który znajdziecie tutaj. […]