KUCHNIA

Zielono-czewona sałatka

Ta prosta sałatka doskonale sprawdza się do dań z grilla, obiadowych albo jako lekkie danie na kolację lub podwieczorek.

1 główka sałaty lodowej
4-5 pomidorów
1 czerwona papryka (opcjonalnie)
3 łyżki pestek dyni
4 łyżki pestek słonecznika

Sałatę posiekać, albo – lepiej – podrzeć rękoma na małe kawałki. Pomidory pokroić w ósemki, a paprykę w kostkę.
Pestki słonecznika podprażyć na patelni. Dodać do sałaty wraz z pestkami dyni i sosem. Wymieszać.

Sos:
100 ml oliwy z oliwek
łyżka octu balsamicznego lub octu winnego
2 szczypty soli

Można też skorzystać z przepisu na przepyszny słodko-ostry sos będący dodatkiem do zielonej sałatki, który znajdziecie tutaj.

Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Leave a Reply

%d bloggers like this: