Francuska zupa cebulowa, niezwykle popularna we Francji i nie tylko, coraz częściej kojarzy się z eleganckim daniem.
To za sprawą Ludwika XV zupa cebulowa spod strzech biednych chłopów weszła na salony i rozgościła się na szlacheckich stołach 🙂
Doszukałam się też ciekawostki o tym, że nasz król Stanisław Leszczyński również doceniał jej walory . Z nim właśnie związana jest krótka opowieść, dlaczego spóźnił się na ślub córki z królem Francji. Wyobraźcie sobie, że, zmierzając na ślub córki, zatrzymał się w gospodzie, gdzie została podana mu zupa cebulowa. Tak zasmakowała naszemu królowi, że postanowił zostać w karczmie dopóty, dopóki kucharz nie przyrządzi tego specjału na jego oczach. Kucharz nie miał ochoty zdradzać swych sekretów, ale w końcu uległ i ugotował zupę w asyście z polskiego króla 😉
Dziś łatwo ją przygotować w domu, przepis jest prosty, a jej fani doskonale wiedzą, że jest delikatna, aromatyczna i przyjemnie rozgrzewająca. Z dodatkiem brandy, zapiekana z grzankami i z serem Gruyère jest ulubioną zupą w naszym domu. Pychotka ?
Składniki:
1.5 litra bulionu z kurczaka, może być z domowej kostki bulionowej lub kupnej
6 średnich cebul, pokrojone w cienkie piórka
2 ząbki czosnku, starty na tarce lub przeciśnięty przez praskę
5 łyżek masła
1 szklanki wina wytrawnego Sherry (lub białe wytrawne wino)
3 łyżki Brandy lub Koniaku
6 gałązek (1 pełna łyżka listków ) świeżego tymianku
2 liście laurowe
1 łyżka mąki
1 bagietka/kawiarka, pokrojona na kromki i tostowana
50 g sera Gruyère ( lub Ementaler)
sól i pieprz do smaku
Wykonanie::
Cebule pokrój w cienkie piórka. Duś na maśle, aż stanie się miękka i przezroczysta. Cały czas mieszaj i uważaj, by jej zbyt mocno nie rumienić, gdyż w tym czasie zaczyna ustalać się smak. Dodaj tymianek i listek laurowy. Duś na małym ogniu około 30 minut.
Po czym dodaj 1 łyżkę mąki. Smaż 2 minuty na małym ogniu.
Dodaj czosnek, smaż 1 minutę.
Wlej brandy i wino. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu aż wino się odparuje ( około 2-3 minuty).
Przełóż do głębokiego garnka, wlej do cebuli gorący bulion.
Zupę gotuj na małym ogniu około 30 minut. Przypraw solą i pieprzem.
Kromki bagietki posmaruj z obu stron masłem i zrumień w tosterze lub zapiecz w piekarniku. Jeżeli w piekarniku to w 165 stopniach Celsjusza na 10 minut z każdej strony.
Zupę nalej do żaroodpornych miseczek czy bulionówek, na wierzchu połóż grzankę i obłóż grubym plastrem sera. Piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza, aż zupa zacznie bomblować, a ser się rozpuści.
Smacznego ❤
Notatka :
Najlepsza moc smaku zupy jest wtedy, kiedy gotowana jest tylko na domowym esencjonalnym bulionie z kurczaka.
Zupę można przygotować nieco wcześniej, dobrze schłodzić i przechowywać w lodówce gotową do zapiekania.
Leave a Reply