Należy do typowych polskich zup, a podana z klopsikami staje się treściwsza. Kiedy dodamy śmietankę, wówczas podkreśli ona słodycz kalafiora i sprawi, że zupa stanie się aksamitna w smaku 🙂
Składniki na Zupę:
2.5 litra bulionu ( link do przepisu na domową kostkę bulionową poniżej)
1 mały por, pokrojony w półplastry
1 średni kalafior, pokrojony w małe różyczki
2 duże marchewki, pokrojone w małą kostkę
1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę
1 korzeń pietruszki, pokrojony w małą kostkę
1/4 korzenia selera
4 średnie ziemniaki, pokrojone w kostkę
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
Zioła świeże: 3 łodyżki tymianku, 1 łodyżka oregano, estragonu, lubczyku (opcjonalnie) oraz 1/2 gałązki rozmarynu
150 ml śmietanki 36 %
drobny szczypiorek lub natka czy koperek – opcjonalnie
sól i pieprz do smaku
Składniki na Pulpety:
250 g mięsa mielonego z indyka (lub kurczaka)
1 jajko
2 łyżki kaszy manny
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżka majeranku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Zagotuj bulion.
Do miski włóż mięso, dodaj do niego jajko, kaszę manną, sól, pieprz, majeranek oraz zioła prowansalskie i wyrób na gładką masę (około 2 minuty). Zwilżoną dłonią formuj pulpeciki wielkości orzecha włoskiego i wrzuć je na gotujący się bulion wraz z korzeniem selera, pokrojoną w kostkę marchewką, korzeniem pietruszki, łodygą selera naciowego , porem oraz liściem laurowym i zielem angielskim.
Gotuj około 10 minut, po czym dodaj pokrojony na różyczki kalafior oraz pokrojone w kostkę ziemniaki i zioła. Całość gotuj do miękkości warzyw i pulpetów około 20 minut na małym ogniu.
Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem i dodaj śmietankę. Zupę posyp natką pietruszki, szczypiorkiem lub koperkiem (opcjonalnie).
Smacznego ❤
Notatka:
Link do przepisu na „DOMOWA KOSTKA BULIONOWA – DROBIOWA” https://www.facebook.com/siaba777/photos/pcb.1731944913770680/1733535636944941/
Leave a Reply