Składniki dla 2-4 osób:
1 kalafior
2 szklanki domowego wywaru
1/2 puszki mleka kokosowego
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka łagodnego curry
1 cebula
olej kokosowy lub oliwa
sól morska do smaku
2 ząbki czosnku
4- 6 migdałów (opcjonalnie)
1/2 szklanki soczewicy czerwonej
2 cm kłącza imbiru
1/2 papryczki chili bez pestek
1/2 łyżeczki czarnego sezamu (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Ugotuj soczewicę w lekko osolonej wodzie i odstaw w ciepłe miejsce.
Umyj kalafior i podziel na mniejsze kawałki.
Pokrój cebulę w piórka, czosnek i chili w drobną kostkę oraz imbir w paseczki. Rozgrzej olej kokosowy lub oliwę i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek, chili oraz imbir. Po chwili wlej wywar, dodaj kalafior i gotuj, aż będzie lekko miękki. Wlej mleko kokosowe, dodaj przyprawę curry i cynamon. Gotuj przez ok. 5-6 minut. Dopraw solą i posmakuj. Możesz dodać odrobinę syropu z agawy lub miodu do smaku. Zmiksuj wszystko na gładki krem.
Serwuj z ugotowaną soczewicą i pociętymi na cztery części migdałami oraz czarnym sezamem. Gotową zupę na talerzu możesz delikatnie skropić olejem sezamowym, tłoczonym na zimno.
Na zdrowie!
Leave a Reply