Składniki dla 2-3 osób:
2 duże papryki czerwone
4-6 pomidorów
1 szklanka wywaru domowego lub woda mineralna
1 średni por (biało zielona część)
4-6 orzechów włoskich lub 10 migdałów
1 łyżka nasion słonecznika
oliwa z oliwek
1 cebula
2- 4 ząbki czosnku
½ łyżeczki suszonego oregano lub ziół prowansalskich
sól morska do smaku
2-3 gałązki świeżego tymianku (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni i wstaw na 15-20 minut papryki, aż pojawi się lekko czarna skórka. Wyjmij i wstaw upieczone papryki do miski i nakryj. Po 5- 10 minutach możesz łatwo zdjąć skórkę.
W tym samym czasie możesz wstawić do piekarnika na blaszce wyłożonej pergaminem czosnek w łupinach, przekrojone na pół pomidory z dodatkiem nasion słonecznika, suszonego oregano i tymianku skropione oliwą. Po 20 minutach zmniejsz temperaturę do 130 stopni i piecz pomidory jeszcze przez ok. 30 minut.
Na rozgrzanej patelni zeszklij na oliwie z oliwek pokrojoną w piórka cebulę i po chwili dodaj czosnek. Przełóż do naczynia miksera i dodaj jeszcze upieczone pomidory oraz paprykę bez skórki i gniazda nasiennego. Wlej bulion lub wodę, wyciśnij upieczony czosnek, dopraw solą i zmiksuj wszystko na gładki krem.
Na patelni obsmaż pokrojony por i przełóż na papier kuchenny, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Praż orzechy przez 2-3 minuty na rozgrzanej suchej patelni i posiekaj je ostrym nożem ze świeżym tymiankiem.
Serwuj zupę z porem i orzechem włoskim skropione oliwą.
Na zdrowie!
Leave a Reply