Kiedy robi się chłodniej, potrzebujemy więcej rozgrzewających treściwych potraw. Ta zupa nie nadaje się na upalne dni. Za to jesień i zima to doskonały czas, by podać ją na obiad.
Porcja dla 6–8 osób
Składniki:
- 1 duży por (biała i zielona część)
- 10–12 suszonych pomidorów (najlepiej suszonych na słońcu, bez zalewy, w przeciwnym wypadku należy dobrze odsączyć zalewę)
- 3–4 ząbki czosnku
- 1 bardzo duża marchewka (albo 2–3 mniejsze)
- 1 duża pietruszka (albo 2 mniejsze)
- 1 mały seler
- 1–2 garście soczewicy
- 3–4 łyżki sosu sojowego
- przyprawy ziołowe według uznania (u mnie przede wszystkim majeranek i lubczyk, może być też odrobina kurkumy – jest zdrowa i dodatkowo rozgrzewa)
- sól i pieprz – do smaku
- 1–3 łyżek oliwy
- Por pokroić w półtalarki, pomidory – w cienkie paseczki, a czosnek drobno posiekać. W dużym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić czosnek, por i pomidory i dusić przez chwilę, aż por zrobi się szklisty.
- Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w kostkę i dodać do warzyw w garnku. Zalać wodą, tak żeby całkiem przykrywała warzywa. Dorzucić soczewicę. Zagotować, a potem gotować na mniejszym ogniu ok. 40 minut, aż warzywa i soczewica zmiękną. W trakcie gotowania w miarę potrzeby dolewać wody, żeby zupa nie była za gęsta.
- Pod koniec gotowania dodać sos sojowy i przyprawy. Podawać gorącą.
SMACZNEGO!
Foto: Autorka
Leave a Reply