Bardzo delikatna, aksamitna, pyszna
Składniki:
1,5 – 2 kg dyni piżmowej, obranej i pokrojonej na kawałki
2 litry bulionu z drobiu (przepis na domową kostkę bulionową na mojej stronie)
2 czerwone cebule, posiekane
2 łodygi selera naciowego, pokrojone na małe kawałki
5 ząbków czosnku, posiekanych
2 marchewki, obrane i pokrojone na mniejsze kawałki (1,5 cm)
14 świeżych liści szałwii
2 gałązki świeżego rozmarynu
1/2 czerwonej papryczki chilli, bez pestek, posiekanej na bardzo małą kosteczkę
1 łyżka świeżego soku z cytryny
śmietana 35%
olej kokosowy
szczypta gałki muszkatołowej
sól i pieprz
Składniki na grzanki:
14 kromek bagietki
50 g sera Gruyere lub parmezan, startego na małych oczkach tarki
masło
Instrukcja:
W dużym garnku zagotuj bulion z wypestkowaną i pokrojoną w dużą kostkę dynią.
W międzyczasie, kiedy bulion się gotuje, rozgrzej na dużej patelni 2 łyżki oleju kokosowego. Dodaj liście szałwii i smaż na średnim ogniu około 2 minut (liście powinny być ciemnozielone). Przenieś je na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Na patelnię z pozostałym olejem kokosowym wrzuć seler, marchewkę, cebulę, czosnek, liście zdjęte z łodyżek rozmarynu, chilli, sól i pieprz i smaż około 15 minut.
Zawartość patelni dodaj do garnka z bulionem i dynią. Gotuj razem przez 20 – 30 minut do miękkości warzyw.
Teraz kiedy zupa się gotuje, zrób chrupiące grzanki.
Masłem posmaruj z dwóch stron kromki bagietki, posyp startym serem tylko z jednej strony, przyciśnij ręką, żeby ser „przykleił” się do kromki. Na patelni rozpuść 2 – 3 łyżki masła. Grzanki zacznij smażyć od strony bez sera do zarumienienia, następnie przewróć na drugą stronę (tą z serem) i smaż aż ser osiągnie lekko złotawy kolor. Zdejmij z patelni na talerzyk.
Kiedy zupa jest już ugotowana zblenduj ją ręcznym blenderem, aż osiągnie kremową konsystencję. Dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową i świeżym sokiem z cytryny do smaku.
Podawaj zupę z jedną kromką chrupiącej bagietki na wierzchu. Posyp liśćmi szałwii i ozdób kleksem śmietanki.
Smacznego
Foto: Autorka
Leave a Reply