KUCHNIA

Zupa z kapusty pak choi

Choć jej nazwa brzmi egzotycznie, tę kapustę łatwo dostać. W Biedronce albo w Lidlu. Jest niewielka i ma charakterystyczny wygląd: jasna główka, nad którą sterczą ładne wydłużone zielone liście. Pak choi to kapusta miękka i delikatna. Jeśli chcecie jej spróbować, ale nie chce wam się robić zupy, przygotujcie szybką przystawkę: kapustę niedbale poszatkować i wrzucić na rozgrzaną patelnię; chwilę dusić, a potem polać olejem sezamowym i posypać sezamem (najlepiej lekko podprażonym) – i już! Zupa wymaga trochę więcej pracy. Ale tylko trochę.

Porcja dla 4 osób

Składniki:

  • 2 kapusty pak choi
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 spora marchewka
  • 1 spora pietruszka
  • ½ nie za dużej cukinii
  • 4 ząbki czosnku
  • bulion warzywny (ilość zależy od tego, czy użyje się kupnej kostki bulionowej, czy bulionu warzywnego własnej produkcji – chodzi o „podkręcenie” smaku)
  • kilka łyżek oliwy
  • 2–3 łyżki sosu sojowego
  • przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek
  • garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
  1. W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić drobniutko posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli, dorzucić pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i cukinię. Chwilę dusić, a potem zalać wodą tak, żeby warzywa swobodnie w niej pływały, i dodać kostkę bulionową. Albo zalać bulionem warzywnym.
  2. Zagotować. Dodać dość drobno poszatkowaną kapustę pak choi. Gotować ok. 30 minut – aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dodać wody.
  3. Dodać sos sojowy i przyprawy. Można dodać posiekaną świeżą kolendrę, trzeba jednak pamiętać, że jej wyraźny smak może mocno wpływać na smak zupy.

SMACZNEGO!

Foto: Autorka

O autorze

Magdalena Cicha-Kłak

Z wykształcenia – polonistka, z zawodu – redaktor wydawniczy, z konieczności – znawca amator zdrowej kuchni (od ponad 20 lat choruje na stwardnienie rozsiane, które leczy m.in. dietą). Przez krótki czas studiowała także teologię. Odbyła formację ignacjańską (ćwiczenia duchowne św. Ignacego) i na co dzień stara się żyć tą duchowością. Pasjonatka książek, haftu krzyżykowego i dobrego jedzenia. Żona i mama.

Leave a Reply

%d bloggers like this: