Choć jej nazwa brzmi egzotycznie, tę kapustę łatwo dostać. W Biedronce albo w Lidlu. Jest niewielka i ma charakterystyczny wygląd: jasna główka, nad którą sterczą ładne wydłużone zielone liście. Pak choi to kapusta miękka i delikatna. Jeśli chcecie jej spróbować, ale nie chce wam się robić zupy, przygotujcie szybką przystawkę: kapustę niedbale poszatkować i wrzucić na rozgrzaną patelnię; chwilę dusić, a potem polać olejem sezamowym i posypać sezamem (najlepiej lekko podprażonym) – i już! Zupa wymaga trochę więcej pracy. Ale tylko trochę.
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 2 kapusty pak choi
- 2 łodygi selera naciowego
- 1 spora marchewka
- 1 spora pietruszka
- ½ nie za dużej cukinii
- 4 ząbki czosnku
- bulion warzywny (ilość zależy od tego, czy użyje się kupnej kostki bulionowej, czy bulionu warzywnego własnej produkcji – chodzi o „podkręcenie” smaku)
- kilka łyżek oliwy
- 2–3 łyżki sosu sojowego
- przyprawy: sól, pieprz, lubczyk, majeranek
- garść świeżej kolendry (opcjonalnie)
- W dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić drobniutko posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli, dorzucić pokrojony w cienkie plasterki seler naciowy i pokrojone w kostkę marchewkę, pietruszkę i cukinię. Chwilę dusić, a potem zalać wodą tak, żeby warzywa swobodnie w niej pływały, i dodać kostkę bulionową. Albo zalać bulionem warzywnym.
- Zagotować. Dodać dość drobno poszatkowaną kapustę pak choi. Gotować ok. 30 minut – aż warzywa zmiękną. W razie potrzeby dodać wody.
- Dodać sos sojowy i przyprawy. Można dodać posiekaną świeżą kolendrę, trzeba jednak pamiętać, że jej wyraźny smak może mocno wpływać na smak zupy.
SMACZNEGO!
Foto: Autorka
Leave a Reply