Składniki:
2 litry bulionu
1 marchew
1 mała pietruszka
kawałek selera
1 mały por
500 ml zakwasu na żurek (przepis na domowy zakwas na żurek znajdziesz tutaj)
150 – 200 ml śmietanki 35 %
3 suszone grzyby
500 g białej kiełbasy
1 cebula, pokrojona w kostkę
2 duże ząbki czosnku, starte na małych oczkach tarki lub przeciśnięty przez praskę
4 liście laurowe
7 ziaren ziela angielskiego
1 łyżka masła
3 łyżki majeranku
1/2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
1/4 łyżeczki pieprzu ziołowego
2 łyżeczki startego chrzanu
2 łyżki oleju do smażenia
sól do smaku
Wykonanie:
Grzyby zalej 120 ml zimnej wody i odstaw na 2 godziny.
Włóż kiełbasę do garnka z wrzącą wodą (około 1.5 litra) i natychmiast wyłącz palnik, a garnek przykryj pokrywką. Dzięki temu gorąca woda sparzy kiełbasę, a cały smak zostanie zamknięty wewnątrz i nie dostanie się do wody. Pozostaw ją do 20-25 minut w garnku. Wyjmij na talerz. Wodę z parzenia kiełbasy zachowaj.
Kiełbasę pokrój w plasterki, chwilkę podsmaż na patelni na 2 łyżkach oleju, a następnie przełóż do garnka z bulionem. Na tej samej patelni, na pozostałym tłuszczu po smażeniu kiełbasy, dodaj 1 łyżkę masła i zeszklij cebulkę. Odstaw.
Wlej 1 litr wody z parzenia kełbasy do bulionu, dodaj pokrojoną marchew, pietruszke, seler, por oraz liście laurowe i ziele angielskie, zagotuj. Gotuj 20 minut. Następnie dodaj usmażoną cebulkę z tłuszczem, na którym się smażyła. Wlej zakwas, wrzuć kostkę rosołową oraz grzyby (pokrojone) wraz z wodą, w której się moczyły i doprowadz do wrzenia. Następnie zmnejsz ogień na średni i gotuj około 45 minut. Po tym czasie dodaj starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek i starty chrzan. Wlej śmietankę i dopraw majerankiem (rozetrzyj go w dłoniach) oraz solą i pieprzem. Podawaj z ugotowanymi na twardo jajkami.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply