KUCHNIA

Apple Crumble czyli jabłka pod kruszonką

Dziś coś dla wielbicieli szarlotek. Wersja uproszczona, czyli apple crumble, a bardziej swojsko: jabłka pod kruszonką. W dwóch wersjach: klasycznej i dla uczuleniowców oraz wegan. W obu z użyciem płatków owsianych 🙂

WERSJA KLASYCZNA

6 kwaśnych jabłek (antonówka, reneta)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

NA KRUSZONKĘ:
240 ml brązowego cukru
180 ml płatków owsianych
180 ml mąki
120 ml schłodzonego masła

Obierz jabłka, pokrój na ósemki i uduś z dwoma łyżkami cukru i cynamonem oraz odrobiną wody, ale tak żeby się nie rozpadły.
Rozgrzej piekarnik do 180oC.
Jabłka przełóż do formy do pieczenia.
Pokrój masło na małe kawałki. Włóż do miski, dodaj brązowy cukier, płatki owsiane i mąkę. Wyrób ręką, tak żeby składniki się połączyły. Posyp kruszonką jabłka. Piecz aż kruszonka stanie się złotobrązowa (około 40 min.)

Można podawać z sosem lub budyniem waniliowym, lodami waniliowymi albo bitą śmietaną.

 

WERSJA DLA UCZULENIOWCÓW LUB WEGAN

6 kwaśnych jabłek (antonówka, reneta)
2 łyżki cukru
1 łyżeczka cynamonu

NA KRUSZONKĘ:
pół szklanki wiórków kokosowych

1/4 szklanki cukru trzcinowego lub syropu z agawy
szklanka płatków owsianych
szczypta soli
2-3 łyżki oliwy z oliwek

Jabłka przygotuj tak jak w klasycznym przepisie.
Składniki na kruszonkę wymieszaj mikserem lub w malakserze, a potem posyp jabłka i zapiecz w temperaturze 180oC aż kruszonka lekko zbrązowieje (czas pieczenia będzie znacznie krótszy niż w klasycznym apple crumble).

Foto: Marta Dzbeńska-Karpińska

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: