KUCHNIA

Babka żołędziowo – jabłkowa bezglutenowa

Składniki:
4 jajka
1 szklanka cukru [inne słodziwa w proporcji na szklankę cukru] 3 szklanki mąki gryczanej
1 szklanka mąki jaglanej [można zastąpić inną] 1 szklanka mąki żołędziowej
1 szklanka oleju
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki sody
3 duże jabłka + jedno do dekoracji
cynamon
1 szklanka wody

Wykonanie:
Jabłka duszę i blenduję. Wszystkie składniki łączę, dodaje zblendowane jabłka, ozdabiam kawałkami jabłek jak na zdjęciu. Piekę w temperaturze 180 st przez 50 minut.

Smacznego!

O autorze

Iga Stolar-Łypczak

Iga Stolar-Łypczak

Żona. Matka. Familistka. Studia UKSW i KID. Założycielka klubu "Karmelowe dzieci". Poza duchowością karmelitańska interesuje się angelologia i nauką o czyśćcu. Wielbicielka kuchni włoskiej, bezglutenowej i własnych wypieków. Uwielbia czytać. Ma słabość do mantylek, kawy, czarnej herbaty i rodzin wielodzietnych.

1 Komentarz

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: