Zupa z soczewicy w jej różnych wariantach to jedna z moich ulubionych potraw. Szczególnie zimą nachodzi mnie na nią ochota.
Wersję przepisu rodem z Bawarii poznałam w zeszłym roku. Jest ze wszech miar godna polecenia!
Składniki na 4 porcje:
300 g soczewicy brązowej
1 liść laurowy
1 marchewka
1 cebula
1 czerwona papryka
2 pomidory
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
ostra papryka mielona
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła lub oliwy
- Soczewicę dobrze opłucz, włóż do wysokiego garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości przez mniej więcej 40 minut.
- Obierz cebulę i marchewkę. Marchewkę pokrój w cienkie talarki, cebulę w piórka. Podsmaż na tłuszczu, aż do zrumienienia.
- Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
- Obrany czosnek posiekaj razem z natką pietruszki.
- Gdy soczewica będzie już miękka, dodaj cebulę i marchewkę. Gotuj jeszcze 15 minut, dołóż resztę składników, wymieszaj, dopraw do smaku i gotowe!
Inne pomysły na pyszną zupę z soczewicy znajdziecie tutaj.
Foto: Michael Hilton/Flickr/CC BY 2.0
Leave a Reply