KUCHNIA

Bawarska zupa z soczewicy

Zupa z soczewicy w jej różnych wariantach to jedna z moich ulubionych potraw. Szczególnie zimą nachodzi mnie na nią ochota.
Wersję przepisu rodem z Bawarii poznałam w zeszłym roku. Jest ze wszech miar godna polecenia!

Składniki na 4 porcje:

300 g soczewicy brązowej
1 liść laurowy
1 marchewka
1 cebula
1 czerwona papryka
2 pomidory
pęczek natki pietruszki
sól i pieprz do smaku
ostra papryka mielona
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła lub oliwy

  1. Soczewicę dobrze opłucz, włóż do wysokiego garnka i zalej wodą. Dodaj przyprawy i gotuj do miękkości przez mniej więcej 40 minut.
  2. Obierz cebulę i marchewkę. Marchewkę pokrój w cienkie talarki, cebulę w piórka. Podsmaż na tłuszczu, aż do zrumienienia.
  3. Pomidory sparz, obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę.
  4. Obrany czosnek posiekaj razem z natką pietruszki.
  5. Gdy soczewica będzie już miękka, dodaj cebulę i marchewkę. Gotuj jeszcze 15 minut, dołóż resztę składników, wymieszaj, dopraw do smaku i gotowe!

Inne pomysły na pyszną zupę z soczewicy znajdziecie tutaj.

Foto: Michael Hilton/Flickr/CC BY 2.0

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: