KUCHNIA

Mini pączki z serka homogenizowanego

Ekspresowe i pyszne!

Składniki:

2 opakowania waniliowego serka homogenizowanego (po 140 g każdy – użyj maksymalnie 300 g serka)
1 duże jajko w temperaturze pokojowej
225 g mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka cukru z wanilią

Dodatkowo:

1 l oleju (do smażenia)
cukier puder (do obtoczenia pączuszków)

Wykonanie:

Wlej 1 litr oleju do dużego i szerokiego rondla.

W średniej misce wymieszaj serki homogenizowane razem z jajkiem. Dodaj do miski mąkę, proszek do pieczenia i cukier – wymieszaj łyżką. Ciasto po wymieszaniu będzie kleiste i lekkie – jeśli ciasto jest zbyt gęste – dodaj odrobinę mleka.

Na płaski talerzyk nalej trochę oleju, dotknij wnętrzem dłoni, a następnie rozsmaruj cienką warstwę na obydwu dłoniach. Nabieraj łyżeczką czubate porcje ciasta, a następnie natłuszczonymi dłońmi tocz z niego kuleczki, wkładaj je od razu na gorący tłuszcz, który powinien mieć temperaturę nie wyższą niż 175 stopni Celsjusza. Pączusie powinny w miarę swobodnie pływać, wtedy same się obrócą w trakcie smażenia.

Wyjmij usmażone na papierowy ręcznik, żeby ociekły z tłuszczu. Zaraz po usmażeniu pączki są z wierzchu lekko twardawe, ale gdy je obtoczysz w cukrze pudrze ładnie zmiękną.

Smacznego!

Notatka:

Jeśli pączusie smażą się zbyt mocno – zmniejsz temperaturę pod rondlem.

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: