KUCHNIA

Burrito śniadaniowe z jajecznicą i szynką

Przepis na fantastyczne śniadanie 🙂 Takie Burrito jest fajnie chrupiące na zewnątrz, a w środku wypełnione delikatną jajecznicą, szynką, grzybami, świeżymi pomidorami i serem. Tak przygotowane Burrito nadaje się doskonale do zamrożenia i użycia w dowolnym pózniejszym terminie 🙂

Składniki:

6 tortilli średniej wielkości, 500 g pieczarek pokrojonych w półplasterki, 1 łyżka masła, 6 dużych jajek, 1/2 szklanki kwaśnej śmietany, podzielona (2 łyżki do jajka i reszta na tortillę), 1/3 łyżeczki soli morskiej (lub do smaku), 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego (lub do smaku), 60 g szynki, pokrojona na małe paski lub kwadraty, 100 g sera mozzarella, starty na dużych oczkach tarki, 1 duży pomidor, pokrojony w dużą kostkę, 3 łyżki oliwy z oliwek do smażenia (lub więcej jak zajdzie taka konieczność)

Wykonanie:

Do średniej miski wbij 6 jajek i wymieszaj z 2 łyżkami kwaśnej śmietany oraz solą i pieprzem do smaku. Dodaj pokrojoną w paski szynkę i odstaw na bok.Na dużej patelni na średniej mocy palnika rozgrzej olej i smaż na nim pokrojone pieczarki do złocistego koloru (około 5 min), mieszając okazjonalnie. Lekko dopraw je solą i pieprzem. Pieczarki przełóż na talerz. Na tej samej patelni rozpuść 1 łyżkę masła, wlej mieszankę jajeczną i lekko usmaż (około 3 minuty) co jakiś czas mieszając (nie może być za twarda czy wysuszona). Zdejmij z patelni na talerz i odstaw na bok.Rozsmaruj 1 łyżkę kwaśnej śmietany na środku tortilli i wyłóż na wierzch 2 łyżki jajecznicy, pieczarek, startego sera oraz 1-2 łyżeczki pomidorów pokrojonych w kostkę, nie przesadz, bo będzie trudno je pózniej zwinąć.Burrito zwijaj jak krokiety. Rozgrzej 2 łyżki oleju na dużej patelni i na średnim ogniu smaż z każdej strony (4 strony) po 1 minucie na bok, świeże lub rozmrożone burrito aż do złoto-brązowego koloru, dodając więcej oleju w razie potrzeby.Jeżeli zechcesz je zamrozić, to nie obsmażone buritto zawiń w papier do pieczenia, napisz flamastrem na wierzchu co jest w środku, włóż do woreczka strunowego i wstaw do zamrażalnika. Wyciągnij w każdym pózniejszym terminie, kiedy zajdzie potrzeba lub ochota. Podsmażaj rozmrożone.Smacznego ❤️Notatka:Pomiń pomidory, jeśli planujesz zamrozić burrito.#śniadanioweburitto#śniadanie#lunch#daniemeksykańskie#jajka#jajecznica#pieczarki#pyszneśniadanie#pysznejedzenie#pyszne#wiemcojem

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: