KUCHNIA

Gulasz z piersi kurczaka w sosie ogórkowym z makaronem rigatoni

Szybkie, smaczne danie gulaszowe w 30 minut

Składniki:
2 piersi z kurczaka, pokrojone w dużą kostkę
2 średnie ogórki kiszone, starte na dużych oczkach tarki
2 średnie marchewki, pokrojone w półplastry
1 mały por, pokrojony w kostkę
3 – 4 pełne łyżki posiekanego świeżego koperku
1/4 łyżeczki kurkumy – opcjonalnie
400 – 450 ml bulionu
180 ml szklanki śmietanki 35%
4 ziarna ziela angielskiego
3 liście laurowe
1 pełna łyżka masła
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz do smaku

Dodatkowo na zasmażkę:
1 pełna łyżka masła
1 płaska łyżeczka mąki (ja użyłam mąkę orkiszową)

Wykonanie:
W rondlu rozgrzej masło i olej, wrzuć pora i smaż do zeszklenia (około 2 minuty). Dodaj kurczaka, posyp solą i pieprzem. Smaż około 5 minut co jakiś czas zamieszaj. Po tym czasie dodaj marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie. Całość zalej bulionem i gotuj pod przykryciem 20 minut.
Po tym czasie dodaj starte ogórki i gotuj jeszcze kolejne 5 minut. Wlej śmietankę i wrzuć kurkumę (opcjonalnie) i posiekany koperek. Wszystko wymieszaj i gotuj kolejne 2 minuty.
Zrób zasmażkę z 1 łyżki masła i 1 łyżeczki mąki. Dodaj do kurczaka. Wymieszaj i gotuj 2 minuty.
Podawaj z makaronem ( ja podałam z Rigatoni), ryżem, ziemniakami lub kaszą.
Smacznego ❤️

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: