KUCHNIA

Ogórki po kaszubsku

Składniki:
1.5 kg ogórków gruntowych
1 pęczek kwiatów świeżego ogrodowego kopru
100 g cebuli, pokrojona w plastry
2 papryki: czerwona i pomarańczowa lub żółta, pokrojone w szerokie paski
4 łyżeczki gorczycy białej
2 łyżeczki ziaren całego kminku
6 ząbków czosnku

zalewa:
1 litr wody
250 ml octu 10%
1 łyżeczka ziela angielskiego
100 g cukru
1 łyżka soli

Wykonanie:
W dużym garnku umieść 1l wody, dodaj do niego ocet, cukier, ziele angielskie i sól. Całość zagotuj.
W słoikach umieść gorczycę, kminek, baldach (kwiat) kopru i ząbki czosnku.
Do każdego słoika włóż paski papryki i ogórki (ciemniejszą stroną do dołu).
Gorącą zalewę wlej do słoików. Wszystkie ogórki powinny być nią przykryte.
Słoiki mocno zakręć i odstaw do góry dnem na kulkanaście godzin (najlepiej na całą noc).
Słoiki przechowuj w ciemnym i chłodnym miejscu. po 2 miesiącach będą gotowe do spożycia.
Smacznego

Notatka:
Słoiki z ogórkami możesz również pasteryzować, 10 minut od zagotowania wody. Następnie wyjmij z garnka i odstaw, do góry dnem do przestygnięcia, do następnego dnia.

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: