KUCHNIA

Domowa esencja waniliowa

Często w przepisach na wypieki i desery pojawia się ekstrakt (esencja) z wanilii. Zrobienie go jest bardzo proste, potrzebne są tylko dwa składniki. Wychodzi taniej niż kupno gotowego, więc po co przepłacać skoro aromat domowego ekstraktu jest nieprzeciętny, a sam produkt najwyższej jakości? 

Składniki :
3 – 4 duże laski wanilii
1 szklanka wódki 40 % (może też być brandy lub rum, z rumem esencja wyjdzie słodsza)
Dodatkowo:
szklana buteleczka, zakręcany słoiczek lub karafka z zamknięciem

Wykonanie:
Każdą laskę wanilii przetnij wzdłuż na pół, tak aby ziarenka były widoczne. Przełóż do butelki, słoika lub innego zamykanego pojemnika i zalej wódką. Zamknij i przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu (ale nie w lodówce). Raz na jakiś czas należy potrząsnąć butelką. Wraz z czasem ekstrakt będzie nabierał aromatu i ciemnego koloru. Po 8 tygodniach osiągnie pełny aromat i wtedy jest gotowy do użycia. Dojrzały ekstrakt z wanilii ma kolor mocnej herbaty. Po częściowym zużyciu warto uzupełnić go wódką 😉
Dla wzmocnienia aromatu możesz również dodać kolejne laski wanilii, im ich więcej, tym aromat mocniejszy a kolor ciemniejszy!!!
Domową esencję waniliową można przechowywać kilka lat.

Smacznego

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: