KUCHNIA

Sól przeciwzapalna

Załączam przepis na sól, która oprócz tego, że jest bardzo smaczna i pasuje w zasadzie do wszystkich warzyw, zup i mięs, ma dodatkowo działanie prozdrowotne. Kurkuma, która jest jej składnikiem działa przeciwzapalnie, a jak wiadomo stany zapalne są przyczyną wielu rozmaitych, często ciężkich, chorób.

Składniki:
1/2 kg soli (najlepiej bez środka przeciwzbrylającego)
2 opakowania soli ziołowej
2 – 4 opakowania kurkumy
łyżeczka curry
łyżeczka czarnego mielonego pieprzu

Proporcje są orientacyjne. Kiedy przygotowuję sól patrzę na efekt – czy wygląda tak jak, moim zdaniem, powinna. Jeśli nie jest wystarczająco żółta śmiało wsypuję kolejną porcję kurkumy. Curry i pieprz dodaje się do mieszanki dlatego, żeby pobudzić trawienie i ułatwić organizmowi uporanie się z kurkumą.

O autorze

Marta Dzbeńska-Karpińska

Marta Dzbeńska-Karpińska

Z wykształcenia politolog i manager, z wyboru fotograf i dziennikarz. Autorka książki i wystawy „Matki: mężne czy szalone?” Współpracuje z miesięcznikiem „Tak rodzinie”. Żona i mama trójki dzieci. Fanka czarno-białej fotografii analogowej. Bardzo lubi ludzi, spacery i muzykę, a niekiedy także gotowanie.

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: