Moja miłość do słodkości (dzień bez nich to dzień stracony!) pobudza moją kulinarną kreatywność. A moje kulinarne lenistwo (nie lubię robić zakupów i spędzać w kuchni zbyt wiele czasu) sprawia, że wymyślam desery, które daje się zrobić szybko i z tego, co akurat mam w domu. Tak było i tym razem. Akurat skończyło się ciasto…
Porcja dla 4 osób
Składniki:
- 4–5 jabłek
- 1 duży miękki banan
- 1 duże miękkie mango
- 1–1½ szklanki płatków owsianych (mogą być bezglutenowe)
- 2 łyżki neutralnego oleju (np. z pestek winogron)
- cynamon
- Jabłka obrać i podzielić na ćwiartki. Wyciąć gniazda nasienne, a potem pokroić ćwiartki w kostkę i ułożyć w naczyniu do zapiekania.
- Płatki owsiane zmielić, ale tylko na tyle, żeby je trochę rozdrobić, nie na mąkę. Dodać do płatków rozgniecionego widelcem banana, olej i trochę cynamonu. Całość dokładnie wymieszać. Masa będzie trochę zbita, ale to nie szkodzi.
- Masę z płatków i banana rozkruszyć w miarę równomiernie na jabłkach. Wstawić jabłka do piekarnika rozgrzanego do 200°C i piec ok. 20 minut. Chyba że ktoś chce, by jabłka się rozpadły – wtedy piec nieco dłużej. Trzeba tylko uważać, żeby kruszonka nie za bardzo się przypiekła.
- W międzyczasie obrać mango i pokroić je na niezbyt duże kawałki. Włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować na sos.
- Upieczone jabłka polać sosem z mango i oprószyć cynamonem. Podawać ciepłe.
SMACZNEGO!
Przeczytajcie też inne nasze przepisy na jabłka pod kruszonką. Znajdziecie je tutaj.
Foto: Autorka
Leave a Reply