Kiedyś zachwalałam ten keks moim gościom – że taki zdrowy, bo przecież i mąka z ciecierzycy, i suszone owoce są bardzo bogate w wartości odżywcze. Wtedy jeden z nich przezornie zapytał, czy jest też smaczny… I trudno się dziwić. Ja sama myślałam kiedyś: mąka z ciecierzycy do ciasta…?! Ale czy ryzykowałabym, podając gościom coś niesmacznego? Zresztą, przekonajcie się sami! U nas ciecierzycowy keks sprawdził się nawet na świątecznym stole – zajadała się nim cała rodzina. Raczej nie ze względów zdrowotnych…
Porcja na keksówkę o wymiarach ok. 32 x 12 cm
Składniki:
- 350 g mąki z ciecierzycy
- 190 g cukru trzcinowego
- 250 ml mleka roślinnego (można zamienić na sok pomarańczowy albo dać mleko i sok pół na pół, wtedy keks będzie miał dodatkowo pomarańczowy posmak)
- 2 banany
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowego, wtedy keks będzie bezglutenowy)
- 1łyżeczka sody oczyszczonej
- kawałek laski wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 1 małe opakowanie skórki pomarańczowej
- suszone owoce, w razie potrzeby drobno pokrojone (rodzynki, żurawina, morele, daktyle…) lub gotowa mieszanka keksowa
- Wszystkie składniki oprócz skórki pomarańczowej i suszonych owoców umieścić w misie robota kuchennego i bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto będzie płynne – i takie ma być!
- Dodać skórkę pomarańczową i suszone owoce i dokładnie wymieszać łyżką.
- Przelać ciasto do keksówki lub innej formy (ja użyłam formy z „dziurą” w środku – jak do babki).
- Piec w temperaturze 180°C ok. 50 minut.
SMACZNEGO!
PS 1. Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu na ciasto z owocami znalezionego kiedyś w Internecie. To oznacza, że jeśli zamiast dodawać suszone owoce do środka ułoży się świeże owoce na wierzchu, też będzie pysznie. Sprawdzałam z jabłkami posypanymi cynamonem i śliwkami.
PS 2. Mąka z ciecierzycy dobrze nadaje się też do pieczarek w cieście. Do mąki wystarczy dodać trochę wody, sól i przyprawy, ewentualnie trochę sody oczyszczonej – i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Potem obtacza się w nim duże pieczarki i smaży z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowe pieczarki w cieście zjada się od razu (potem ciasto zacznie się kruszyć). Dobrze smakują polane olejem lnianym i oprószone solą.
Foto: Autorka
Leave a Reply