KUCHNIA

Keks

Kiedyś zachwalałam ten keks moim gościom – że taki zdrowy, bo przecież i mąka z ciecierzycy, i suszone owoce są bardzo bogate w wartości odżywcze. Wtedy jeden z nich przezornie zapytał, czy jest też smaczny… I trudno się dziwić. Ja sama myślałam kiedyś: mąka z ciecierzycy do ciasta…?! Ale czy ryzykowałabym, podając gościom coś niesmacznego? Zresztą, przekonajcie się sami! U nas ciecierzycowy keks sprawdził się nawet na świątecznym stole – zajadała się nim cała rodzina. Raczej nie ze względów zdrowotnych…

 Porcja na keksówkę o wymiarach ok. 32 x 12 cm

 Składniki:

  • 350 g mąki z ciecierzycy
  • 190 g cukru trzcinowego
  • 250 ml mleka roślinnego (można zamienić na sok pomarańczowy albo dać mleko i sok pół na pół, wtedy keks będzie miał dodatkowo pomarańczowy posmak)
  • 2 banany
  • 1 łyżka octu winnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (można użyć bezglutenowego, wtedy keks będzie bezglutenowy)
  • 1łyżeczka sody oczyszczonej
  • kawałek laski wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • 1 małe opakowanie skórki pomarańczowej
  • suszone owoce, w razie potrzeby drobno pokrojone (rodzynki, żurawina, morele, daktyle…) lub gotowa mieszanka keksowa
  1. Wszystkie składniki oprócz skórki pomarańczowej i suszonych owoców umieścić w misie robota kuchennego i bardzo dokładnie zmiksować. Ciasto będzie płynne – i takie ma być!
  2. Dodać skórkę pomarańczową i suszone owoce i dokładnie wymieszać łyżką.
  3. Przelać ciasto do keksówki lub innej formy (ja użyłam formy z „dziurą” w środku – jak do babki).
  4. Piec w temperaturze 180°C ok. 50 minut.

SMACZNEGO!

PS 1. Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu na ciasto z owocami znalezionego kiedyś w Internecie. To oznacza, że jeśli zamiast dodawać suszone owoce do środka ułoży się świeże owoce na wierzchu, też będzie pysznie. Sprawdzałam z jabłkami posypanymi cynamonem i śliwkami.

PS 2. Mąka z ciecierzycy dobrze nadaje się też do pieczarek w cieście. Do mąki wystarczy dodać trochę wody, sól i przyprawy, ewentualnie trochę sody oczyszczonej – i dokładnie wymieszać. Ciasto powinno być dość gęste. Potem obtacza się w nim duże pieczarki i smaży z dwóch stron na mocno rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości tłuszczu. Gotowe pieczarki w cieście zjada się od razu (potem ciasto zacznie się kruszyć). Dobrze smakują polane olejem lnianym i oprószone solą.

Foto: Autorka

O autorze

Magdalena Cicha-Kłak

Z wykształcenia – polonistka, z zawodu – redaktor wydawniczy, z konieczności – znawca amator zdrowej kuchni (od ponad 20 lat choruje na stwardnienie rozsiane, które leczy m.in. dietą). Przez krótki czas studiowała także teologię. Odbyła formację ignacjańską (ćwiczenia duchowne św. Ignacego) i na co dzień stara się żyć tą duchowością. Pasjonatka książek, haftu krzyżykowego i dobrego jedzenia. Żona i mama.

Leave a Reply

%d bloggers like this: