To bardzo leciutkie, delikatne ciasto.
Składniki:
biszkopty do wyłożenia spodu
Masa serowa:
500 ml śmietany kremówki 35%
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe
Warstwa truskawkowa:
400 g truskawek
1 galaretka truskawkowa
Wykonanie:
Truskawki pokrój na połówki.
Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem pergaminowym, boków nie musisz wykładać papierem i niczym smarować. Na spodzie poukładaj biszkopty.
Masa serowa:
2 galaretki cytrynowe rozpuść w 2 szklankach (500 ml) wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubij na sztywno. Gdy galaretki będą wystudzone wlej powoli do masy serowej i zmiksuj tylko do połączenia się składników na najmniejszych obrotach miksera. Odstaw do lekkiego stężenia.
Wykonanie ciasta:
Na biszkopty wylej tężejącą masę serową, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki do stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuść w 1,5 szklanki wrzącej wody, wymieszaj i zostaw do stężenia. Gdy galaretka będzie prawie gotowa, sernik wyjmij z lodówki. Ułóż połówki truskawek (przecięciem do masy serowej) i zalej tężejącą truskawkową galaretką. Sernik znów wstaw do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!
Foto: Autorka
Ciasto aż palce lizać. Smakowało całej rodzinie. Mo krytycy w postaci najbliższych pozytywnie oceniło mój wypiek.