KUCHNIA

Pianka sernikowa z truskawkami

To bardzo leciutkie, delikatne ciasto. 

Składniki: 

biszkopty do wyłożenia spodu

Masa serowa:

500 ml śmietany kremówki 35%
25 dag serka mascarpone
2 łyżki cukru pudru
2 galaretki cytrynowe

Warstwa truskawkowa:

400 g truskawek
1 galaretka truskawkowa 

Wykonanie: 

Truskawki pokrój na połówki.
Spód tortownicy o średnicy 25 cm wyłóż papierem pergaminowym, boków nie musisz wykładać papierem i niczym smarować. Na spodzie poukładaj biszkopty. 

Masa serowa: 

2 galaretki cytrynowe rozpuść w 2 szklankach (500 ml) wrzącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do wystudzenia.
Dobrze schłodzoną śmietanę, serek mascarpone i cukier puder ubij na sztywno. Gdy galaretki będą wystudzone wlej powoli do masy serowej i zmiksuj tylko do połączenia się składników na najmniejszych obrotach miksera. Odstaw do lekkiego stężenia. 

Wykonanie ciasta: 

Na biszkopty wylej tężejącą masę serową, wyrównaj powierzchnię i wstaw do lodówki do stężenia.
Galaretkę truskawkową rozpuść w 1,5 szklanki wrzącej wody, wymieszaj i zostaw do stężenia. Gdy galaretka będzie prawie gotowa, sernik wyjmij z lodówki. Ułóż połówki truskawek (przecięciem do masy serowej) i zalej tężejącą truskawkową galaretką. Sernik znów wstaw do lodówki do całkowitego stężenia, najlepiej na całą noc. Przechowuj w lodówce.
Smacznego! pastedGraphic.png

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

1 Komentarz

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: