Czosnkowa zupa z grzankami …przecież to rozkosz dla podniebienia. Nic tylko jeść, delektować się smakiem i zachwycać 🙂 Cudowna, aromatyczna zupka na okres jesienny i zimowy. Ma niesamowite właściwości uodparniające dlatego świetna też jest na przeziębienia 🙂 Pierwszy raz jadłam ją w Pradze i kiedy ją zamówiłam w restauracji byłam zaskoczona jej smakiem. Od razu ją pokochałam.
Tradycyjna zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni czeskiej i morawskiej. Jest to zupa dla osób lubiących czosnek 🙂 i powiem tak – jeżeli lubicie czosnek to koniecznie musicie jej spróbować. Palce lizać!!!
Składniki:
2 litry bulionu (przepis na domową kostkę bulionową na mojej stronie)
1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
2 całe główki czosnku, obrane i starte na drobnej tarce lub przeciśnięte przez praskę
200 g sera żółtego
2 łyżki masła
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
3 gałązki tymianku
1 gałązka oregano
4 liście szałwii – opcjonalnie
1 mała gałązka lub połowa dużej świeżego estragonu (daje zupie niesamowity smak i przysłowiowego kopa)
grzanki (przepis poniżej)
sól i pieprz do smaku
Grzanki do zupy:
kilka kromek chleba żytniego lub pszennego (ja użyłam żytni, jest smaczniejszy i lepszy do zup)
5 łyżek masła
zioła suche, po 1/2 łyżeczki każdego: tymianek, oregano, rozmaryn, majeranek, ziele angielskie zmielone, sól.
Wykonanie grzanek:
W małej miseczce wymieszaj wszystkie zioła i sól.
Chleb pokrój w kwadraciki/kostki. Na patelni rozpuść masło i wrzuć chleb, smaż na średnim ogniu wolno mieszając. Gdy stanie się złoty posyp ziołami. Studź na talerzu.
Notatka:
Można zrobić więcej grzanek i przechowywać w szklanym pojemniku na później do następnych potraw.
Wykonanie zupy:
Na patelni rozpuść masło. Zeszklij cebulę obraną i pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż 1 minutę. Uważaj, żeby się nie przypalił bo wtedy zupa będzie gorzka.
Do gorącego bulionu dołóż cebulę z czosnkiem, zioła i ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemniaków (około 15-20 minut).
Ugotowane zioła wyjmij z zupy. Dopraw ją do smaku solą i pieprzem.
Zupę przelej do miseczek, kokilek lub na głęboki talerz, na wierzchu ułóż grzanki i całość posyp startym serem (łyżka sera na miskę) i natką pietruszki.
Zupę należy jeść natychmiast, ponieważ grzanki szybko tracą chrupkość.
Smacznego 🙂
Notatka:
Najlepiej, jeśli dodatkowe grzanki podamy w oddzielnej miseczce i podczas jedzenia, będziemy je systematycznie dorzucać do zupy. Mamy wówczas pewność, że będą przyjemnie chrupać.
Foto: Autorka
Leave a Reply