KUCHNIA

Czeska zupa czosnkowa

Czosnkowa zupa z grzankami …przecież to rozkosz dla podniebienia. Nic tylko jeść, delektować się smakiem i zachwycać 🙂 Cudowna, aromatyczna zupka na okres jesienny i zimowy. Ma niesamowite właściwości uodparniające dlatego świetna też jest na przeziębienia  🙂 Pierwszy raz jadłam ją w Pradze i kiedy ją  zamówiłam w restauracji byłam zaskoczona jej smakiem. Od razu ją pokochałam. 
Tradycyjna zupa czosnkowa wywodzi się z kuchni czeskiej i morawskiej. Jest to zupa dla osób lubiących czosnek 🙂 i powiem tak – jeżeli lubicie czosnek to koniecznie musicie jej spróbować. Palce lizać!!!

Składniki:
2  litry bulionu (przepis na  domową  kostkę  bulionową na mojej stronie)
1 cebula, pokrojona w bardzo drobną kostkę
2 całe główki czosnku, obrane i starte na drobnej tarce lub przeciśnięte przez praskę
200 g sera żółtego
2 łyżki masła
4 ziemniaki, pokrojone w kostkę
3 gałązki tymianku
1 gałązka oregano
4 liście szałwii – opcjonalnie
1 mała gałązka lub połowa dużej świeżego estragonu (daje zupie  niesamowity smak i przysłowiowego kopa)
grzanki (przepis poniżej)
sól i pieprz  do smaku

Grzanki do zupy:
kilka kromek chleba żytniego lub pszennego (ja użyłam żytni, jest smaczniejszy i lepszy do zup)
5 łyżek masła
zioła suche, po 1/2 łyżeczki każdego: tymianek, oregano, rozmaryn, majeranek, ziele angielskie zmielone, sól.

Wykonanie grzanek:
W małej miseczce wymieszaj wszystkie zioła i sól.
Chleb pokrój w kwadraciki/kostki. Na patelni rozpuść  masło i wrzuć  chleb, smaż na średnim ogniu wolno mieszając. Gdy stanie się złoty posyp ziołami. Studź na talerzu. 

Notatka:
Można zrobić więcej grzanek i przechowywać w szklanym pojemniku na później do następnych potraw.

Wykonanie zupy:
Na patelni rozpuść masło. Zeszklij cebulę obraną i pokrojoną  w drobną  kostkę. Dodaj  starty lub  przeciśnięty przez praskę czosnek.  Smaż 1 minutę. Uważaj, żeby się nie przypalił bo wtedy zupa będzie gorzka. 
Do gorącego bulionu dołóż cebulę z  czosnkiem, zioła  i ziemniaki. Gotuj do miękkości ziemniaków (około 15-20  minut). 
Ugotowane zioła wyjmij  z zupy.  Dopraw ją do smaku solą i pieprzem. 
Zupę przelej do miseczek, kokilek lub na głęboki talerz, na wierzchu ułóż grzanki i całość posyp startym serem (łyżka sera na miskę) i natką pietruszki.
Zupę należy jeść natychmiast, ponieważ grzanki szybko tracą chrupkość. 
Smacznego 🙂

Notatka:
Najlepiej, jeśli dodatkowe grzanki podamy w oddzielnej miseczce i podczas jedzenia, będziemy je systematycznie dorzucać do zupy. Mamy wówczas pewność, że będą przyjemnie chrupać.

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: