I znów został nadmiar białek!
Przy przygotowywaniu niektórych wypieków zawsze trafią się niewykorzystane białka. Ja lubię przerabiać je najlepiej na coś szybkiego. Ciasteczka kokosowe z białek to jeden z najlepszych przepisów na wykorzystanie tego składnika. Ciastka robi się bardzo szybko – są gotowe w pół godziny. Polecam !!!
Składniki:
300 g wiórków kokosowych
4 – 5 białek jajek
85 g cukru
85 g masła
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
Masło kroimy na mniejsze części i rozpuszczamy.
Do miski wsypujemy wiórki, a następnie zalewamy płynnym masłem. Mieszamy łyżką, aż wszystkie wiórki będą oblepione.
W osobnym naczyniu ubijamy białka. Gdy będą sztywne zaczynamy powoli dosypywać pół szklanki cukru, nie przestając ubijać.
Na samym końcu dodajemy mąkę. Dodajemy połowę białek do wiórków i mieszamy. Gdy masa będzie jednolita dodajemy drugą połowę i ponownie delikatnie mieszamy.
Na dużą blachę do pieczenia kładziemy papier pergaminowy. Łyżką nabieramy ciasto i delikatnie zsuwamy na blachę pomagając sobie drugą łyżką lub w zwilżonych dłoniach bardzo delikatnie toczymy kulki wielkości orzecha włoskiego, układamy na blasze i lekko spłaszczamy (Twój wybór, jak wolisz). Ciasteczka wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 minut – aż będą złote.
Smacznego 🙂
Leave a Reply