Sernik jest obłędny w smaku… nie można od niego odejść, ręka ciągle sięga po dokładkę… 🙂
Składniki na spód:
250 g herbatników imbirowych lub o smaku korzennym
70 g masła, rozpuść
Masa serowa:
700 g twarogu półtłustego, zmielony 2 X
100 ml śmietany 35%
4 jajka
90 g cukru pudru
2 dojrzałe banany
Krem na wierzch sernika:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 35%
40 g cukru pudru
Dodatkowo do posypania wierzchu:
1/4 szklanki zmielonych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki suszonej żurawiny
Dekoracja:
listki mięty i pokruszone orzechy włoskie
Wykonanie:
Dno tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza.
Ciasteczka dokładnie pokrusz (za pomocą blendera z pojemnikiem do rozdrabniania lub włóż je do woreczka i pokrusz tłuczkiem do mięsa). Do ciastek dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj, do osiągnięcia konsystencji mokrego piasku. Włóż je do tortownicy, równo rozprowadź na całej powierzchni i mocno dociśnij. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Jajka i zmiksuj z cukrem. Dodaj porcjami zmielony twaróg i wlej powoli śmietanę cały czas ucierając. Dodaj rozgniecione widelcem banany. Wszystko razem jeszcze chwilkę miksuj (około 1 minuty) Masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód z ciastek i masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Sernik pieczemy 60 minut. Studź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i zostaw w środku, aż wystygnie (około 1.5 godziny). Następnie wstaw ciasto lodówki, do całkowitego schłodzenia.
Przygotowanie kremu:
W średniej misce ubij razem serek mascarpone, śmietanę i cukier puder. Ubijaj tak długo aż zgęstnieje. Krem rozprowadź na wierzchu schłodzonego sernika, posyp mielonymi orzechami i cynamonem, ułóż żurawinę, brzegi sernika obłóż cienką warstwą pokruszonych orzechów włoskich. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki. Udekoruj listkami mięty.
Smacznego 🙂
Foto: Autorka
Leave a Reply