KUCHNIA

Sernik bananowy z orzechami i żurawiną

Sernik jest obłędny w smaku… nie można od niego odejść, ręka ciągle sięga po dokładkę… 🙂

Składniki na spód:
250 g herbatników imbirowych lub o smaku korzennym
70 g  masła, rozpuść

Masa serowa:
700 g twarogu półtłustego, zmielony 2 X
100 ml śmietany 35%
4 jajka
90 g cukru pudru
2  dojrzałe  banany

Krem na wierzch sernika:
250 g serka mascarpone
200 ml śmietany 35%
40 g cukru pudru

Dodatkowo do posypania wierzchu:
1/4 szklanki  zmielonych orzechów
1 łyżeczka cynamonu
1/3 szklanki suszonej żurawiny

Dekoracja:
listki mięty i  pokruszone orzechy włoskie

Wykonanie:
Dno tortownicy wyłóż  papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzej do temperatury 160 stopni Celsjusza.

Ciasteczka dokładnie pokrusz (za pomocą blendera z pojemnikiem do rozdrabniania lub włóż je do woreczka i pokrusz tłuczkiem do mięsa). Do ciastek dodaj rozpuszczone masło i dokładnie wymieszaj, do osiągnięcia konsystencji mokrego piasku. Włóż je do tortownicy, równo rozprowadź na całej powierzchni i mocno dociśnij. Wstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

Jajka i zmiksuj z cukrem. Dodaj  porcjami zmielony twaróg  i wlej powoli  śmietanę cały czas ucierając. Dodaj rozgniecione widelcem banany. Wszystko razem jeszcze chwilkę miksuj (około 1 minuty)  Masę serową wylej na wcześniej przygotowany spód z ciastek i masła. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Sernik pieczemy 60 minut. Studź ciasto przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i zostaw w środku, aż wystygnie (około 1.5 godziny). Następnie wstaw ciasto lodówki, do całkowitego schłodzenia.

Przygotowanie  kremu:
W średniej misce ubij razem serek mascarpone, śmietanę i cukier puder. Ubijaj tak długo aż zgęstnieje. Krem rozprowadź na wierzchu schłodzonego sernika, posyp mielonymi orzechami i cynamonem, ułóż żurawinę, brzegi sernika obłóż cienką warstwą pokruszonych orzechów włoskich. Wstaw jeszcze na godzinę do lodówki. Udekoruj listkami mięty.

Smacznego  🙂

Foto: Autorka

O autorze

Barbara Gotsman

Barbara Gotsman

Żona i mama. Z wykształcenia ekonomistka. Amatorka-pasjonatka jeśli chodzi o gotowanie i dekoracje. Uwielbiam przyjmować gości, gotować dla nich. Lubię także wymyślać dekoracje domu, stołu i potraw.
Na Facebooku prowadzę stronę My Style, with Basia

Leave a Reply

%d bloggers like this: