Pyszna i zdrowa. Łatwa i szybka w przygotowaniu, dosłownie w kilkadziesiąt minut. Smakuje wyśmienicie, i cudownie się prezentuje, bogata w mnóstwo aromatu i orientalnego smaku, z lekkim twistem dzięki dodaniu sera feta. Doskonała na obiad lub kolację, pyszotka!
Składniki:
60 g suchej kaszy typu pęczak
10 pomidorków koktajlowych
60 g suchego ryżu
1/4 łyżeczki kurkumy
50 g rodzynek
1 biała cebula, pokrojona w kostkę
1 czerwona cebula, pokrojona w półplastry
3 średniej wielkości żółte lub zielone cukinie
3 łyżki koncentratu pomidorowego
3 ząbki czosnku, pokrojone w plasterki
2 łyżki oleju rzepakowego
3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
1/4 łyżeczki chilli w proszku (lub więcej jeżeli lubisz bardziej pikantnie)
1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
60 g sera feta, pokruszonego lub pokrojonego w małą kostkę
sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
Dodatkowo:
natka pietruszki do dekoracji
Wykonanie:
Ugotuj kaszę na sypko. Odcedź i odstaw na pózniej. Ryż ugotuj z solą i 1/4 łyżeczki kurkumy. Odcedź i odstaw na później.
Cukinie przekrój na pół, podetnij lekko od spodu, żeby stabilnie je ułożyć. Wydrąż środek z pestek. Ułóż cukinie w naczyniu żaroodpornym spryskanym olejem.
Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cebulę, lekko posól i smaż na średnim ogniu do zeszklenia, przez około 2 minuty. Dodaj czosnek, wymieszaj, smaż razem przez 1 minutę. Do cebuli z czosnkiem dodaj ugotowany ryż, 1 łyżkę koncentratu pomidorowego, cynamon, kolendrę, rodzynki i 65 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj, gotuj na średnim ogniu, często mieszając przez około 3 minuty.
Do ryżu dodaj pęczak oraz natkę pietruszki, wymieszaj, teraz dodaj pozostałe 2 łyżki koncentratu, 175 ml wody. Dopraw solą i pieprzem. Doprowadź do wrzenia i gotuj kolejne 2 minuty.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza. Cukinie napełnij nadzieniem. Obłóż czerwoną cebulą i pomidorkami koktalowymi, skrop wszystko odrobiną oleju. Piecz przez około 20 minut. Wyjmij z piekarnika, posyp serem feta i posiekaną natką pietruszki.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply