Będą ozdobą każdego wielkanocnego stołu i przy tym są bardzo smaczne 🙂
Składniki:
6-8 jajek, ugotowanych na twardo
3 saszetki herbaty ekspresowej
1 średni ogórek konserwowy, pokrojony w małą kostkę
40 g (2 duże plasterki) szynki, pokrojonej w drobną kostkę
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki musztardy
1 łyżeczka chrzanu
1 łyżka posiekanego z każdego: koperek i szczypiorek
Wykonanie:
Z jajek odetnij około 1/3 (2 cm) ich wysokości z szerszej strony. Z odciętej części wyjmij żółtka i włóż je do średniej miski.
W małym garnku zagotuj 1 litr wody. Do gotującej się wody włóż 3 saszetki herbaty ekspresowej oraz odcięte białka (późniejsze kapelusze). Gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut. Zdejmij z ognia i pozostaw białka jeszcze na 15 minut w wodzie, żeby kolor był bardziej intensywny, ciemnobrązowy. Po tym czasie wyjmij je ostrożnie łyżką cedzakową na talerzyk.
Z jajek wyjmij żółtka, włóż do miski, zmiażdż widelcem, następnie dodaj majonez, chrzan, musztardę, pokrojony ogórek, szynkę, koperek i szczypiorek oraz sól i pieprz do smaku, wymieszaj. Farszem nadziej jajka, ułóż obciętą częścią do dołu, na talerzu wypełnionym kilkoma łyżkami sosu tatarskiego i przykryj zabarwionymi na brązowo kapelusikami. Całość udekoruj posiekanym szczypiorkiem i/lub listkami natki pietruszki.
Smacznego!
Foto: Autorka
Leave a Reply